Vitamina D si estrogenul pot preveni bolile cardiace



Vitamina D si estrogenul pot preveni bolile cardiace, accidentul vascular cerebral si diabetul zaharat la femei.

Vitamina D si estrogenul au demonstrat deja, prin rezultate bine documentate, imbunatatirea sanatatii osoaselor la femei. Un nou studiu sugereaza ca aceasta combinatie ar putea ajuta la prevenirea sindromului metabolic, o multitudine de afectiuni care cresc riscul bolilor de inima, accident vascular cerebral si diabet, la femeile aflate in postmenopauza.

Sindromul metabolic a aparut ca o problema majora de sanatate publica, afectand 30% pana la 60% din femeile aflate in postmenopauza, la nivel mondial. Cresterea incidentei obezitatii abdominale si a bolilor de inima, care duc la sindromul metabolic, creste semnificativ pe masura ce femeile imbatranesc. Se pare ca aceste afectiuni sunt direct asociate cu pierderea estrogenului, la femeile aflate in postmenopauza. Acest lucru i-a determinat pe unii cercetatori sa recomande tratamentul cu estradiol pentru femeile care au intrat la menopauza de mai putin de 6 ani, ca mijloc de prevenire a bolilor de inima.

Markeri ai sindromului metabolic

In mod similar, vitamina D a fost asociata cu mai multi markeri ai sindromului metabolic, incluzand obezitatea, hiperglicemia, rezistenta la insulina si diabetul zaharat de tip 2. Administratea vitaminei D s-a dovedit a reduce riscul de sindrom metabolic, pe parcursul a 20 de ani de supaveghere sub tratament.

Deoarece beneficiile sinergice ale vitaminei D si estrogenului, pentru imbunatatirea sanatatii oaselor la femei, sunt deja documentate, cercetatorii au emis ipoteza ca aceeasi interactiune ar putea avea efecte asupra sindromul metabolic. Studiul transversal a inclus 616 femei in postmenopauza in varsta de 49 pana la 86 de ani, care nu luau suplimente de estrogen si vitamina D/calciu la inceputul studiului. Experimentul a concluzionat ca exista o corelatie pozitiva intre vitamina D si estradiol.

in mod specific, un nivel mai ridicat al vitaminei D in corp, a fost asociata cu un profil lipidic, tensiune arteriala si nivel de glucoza favorabile. Estradiolul a fost asociat cu un efect negativ asupra colesterolului, trigliceridelor si tensiunii arteriale. Aceste rezultate sugereaza rolul sinergetic al deficientei vitaminei D si estradiolului in dezvoltarea sindromului metabolic, la femeile aflate in postmenopauza.

Rezultatele studiului i-au determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca: in acest studiu transversal, estradiolul scazut a crescut riscul aparitiei sindromului metabolic la femeile aflate in postmenopauza, care au prezentat deficienta de vitamina D. Societatea Endocrina recomanda niveluri de vitamina D de 30 ng/ml pentru femeile aflate in postmenopauza. Daca un nivel adecvat al vitamina D in organism imbunatateste starea sistemului cardiovascular, sau are beneficii cognitive, ramane un subiect de dezbatut si raspunsurile vor fi date de studii clinice.

Etichete: vitamina D, estrogen, boli cardiace, accident vascular cerebral, diabetul zaharat la femei

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: