Hepatita C

Transmitere, simptome, cauze, regim

Hepatita C este o boala produsa de un virus, care afecteaza ficatul. Din pacate, in Romania este o boala raspandita la 1 din 30 de persoane.

Dintre cei care iau acest virus, 80% fac hepatita C in forma cronica si dintre acestia, o parte cancer hepatic.

 

Sunt doua motive pentru care Hepatita C este atat de raspandita:

  1. Virusul hepatitic este foarte rezistent: poate ramane in viata si 4 zile in mediul natural.
  2. Bolnavii nu au semne si simptome specifice. Persoana care s-a imbolnavit de Hepatita C de cele mai multe ori nu simte nimic special, ori are simptome pe care le confunda cu alte viroze.

In cele mai multe cazuri, hepatita C evolueaza nestiuta o perioada indelungata, mai multi ani, chiar si 15-20 de ani timp in care se pot modifica structura si functia ficatului, iar hepatita cronica se transforma in „ciroza”.

Este foarte important sa intelegem cum se transmite boala si sa ne testam daca suntem in una dintre situatiile de risc » Cititi aici despre transmiterea virusului Hepatitei C.

Din fericire exista tratament pentru aceasta boala si dupa testare si diagnosticare urmeaza un consult la medicul specialist gastroenterolog sau de boli infectioase care va stabili schema de tratament cea mai potrivita fiecarui pacient, in functie de stadiul de boala in care se afla.

Simptome hepatita C | Aflati primele simptome

In marea majoritate a cazurilor hepatita cronica, o lunga perioada de timp poate decurge fara manifestari clinice. Simptomele pentru hepatita C sunt usor de confundat cu alte viroze. Totusi hepatita de tip C poate da semnale de alarma in anumite situatii.

De ce se plange un pacient cu hepatita cronica?

  • Oboseste repede;
  • Slabeste (scade in greutate);
  • Prezinta subfebrilitate;
  • Scaderea capacitatii de munca;
  • Scaderea apetitului si disconfort in abdomen (balonare, se satura repede in timpul mesei);
  • Icter (ingalbenirea pielii, ochilor);
  • Dureri musculare;
  • Dureri in articulatii;
  • Eruptii cutanate, alergii.

Diferentele dintre hepatita virala C și celelalte hepatite virale:

• Transmisa in mod principal prin sange;
• Cauzata de un virus hepatitic mutant ce genereaza 6 genotipuri majore; 
• Dificil de detectat si eliminat de catre sistemul imunitar, ceea ce genereaza infectie cronica, ciroza hepatica si cancer hepatic; 
• Evolueaza cu dezvoltarea rezistentei la antivirale si raspunsuri terapeutice diferite la tratamente antivirale;
• Nu este disponibil un vaccin impotriva acesteia;
• Este o boala vindecabila.

Complicatiile hepatitei cronice virale C sunt:

ciroza hepatica care se dezvolta la 20% dintre cazuri;
• cancerul hepatocelular.

Care sunt masurile de prevenire a hepatitei cronice C?

Actualmente hepatita C nu are o forma eficace de profilaxie, datorita heterogenitatii sale, mai mult decat aceea de a ne proteja de caile de transmitere.

Masuri pentru reducerea riscului transmiterii infecţiei cu virusul hepatic C altor persoane:

• nu donati sвnge, organe, tesuturi, lichid seminal;
• nu folositi periute de dinti, lame de barbierit sau alte articole personale, care ar putea avea sange pe ele;
• bandajati leziunile de pe piele;
• discutati cu partenerii sexuali despre riscul transmiterii infectiei HBV prin contact sexual, folositi condoamele.

Simptomele pentru hepatita C la adulti nu se manifesta diferit fata de simptomele la copii. Cum ne ferim totusi de acest virus hepatic tip C?

 

Transmitere hepatita C | Cai de transmitere si prevenire

Dr. Roxana Chiruta, medic primar medicina de familie. Grupul de lucru GastRo al Societatii Nationale de Medicina Familiei

Caile de transmitere a infecţiei cu virusul hepatic C sunt de cele mai multe ori imprevizibile. Modalitatea de transmitere a hepatitei C poate fi:

  • Percutana (prin administrarea intravenoasгa a medicamentelor si drogurilor cu instrumentar medical nesteril, prin tatuaje, piersing, acupunctura, prin manopere chirurgicale, stomatologice, in caz de transplant de organe si tesuturi);
  • Sexuala (contacte sexuale neprotejate, homosexuali);
  • Perinatala (de la mama infectata cu VHC la copil nou-nascut);
  • Transmiterea prin sange;
  • De la mama la fat;
  • Contact sexual neprotejat cu parteneri multipli;
  • Tatuaje sau body-piercing.

Persistenta virusului hepatic C si cronicizarea hepatitei depinde de factorii virali (marimea inoculului, calea de transmisie, nivelul viremiei, genotipul viral) si ai gazdei (sexul (rata de cronicizare este mai mare la barbati), varsta (infectarea la varsta mai inaintata), coinfectia cu VHB sau HIV, asocierea etilismului, prezenta unui deficit imun. Dar care sunt cauzele, ce anume declanseaza hepatita C?

 

Cauzele hepatitei C | Ce anume declanseaza hepatita C

Care sunt cauzele hepatitei cronice?
Cel mai frecvent hepatita cronica se dezvolta in urma actiunii indelungate a virusurilor hepatice (A, B, C, D), alcoolului, medicamentelor (din diverse grupe farmaceutice), precum si unor mecanisme autoimune. Uneori, cauza hepatitei cronice nu poate fi depistata.

Hepatita cronica se defineste ca o boala inflamatorie hepatica, cu persistenta semnelor clinice si biochimice mai mult de sase luni. Hepatita C este o infectie virala a ficatului cu raspandire pe plan mondial. Aproximativ 3% din populatia globului este purtatoare a acestei infectii. In 80% din cazuri, boala se cronicizeaza si poate provoca leziuni hepatice grave, cum ar fi ciroza hepatica si cancerul hepatic. Hepatita C este rezultatul unei infectii cu virusul hepatitic C (VHC) care determina inflamatia și lezarea ficatului. VHC este transmis atunci cand sangele unei persoane infectate intra in corpul altei persoane.

Spre diferenta de hepatitele virale A și B, nu exista vaccin preventiv impotriva hepatitei virale C. Cand VHC intra in fluxul sangvin, acesta isi gaseste drumul catre celulele hepatice in interiorul carora se multiplica. Atunci cand infectia devine importanta se declanseaza sistemul imunitar care incepe sa lupte impotriva virusului. La unele persoane, sistemul imunitar chiar reusește sa lupte și sa controleze virusul. Infectia cu virus hepatic C poate intra in categoria de infectie “acuta” (pana la 6 luni de la infectia initiala) sau “cronica” (peste 6 luni de la infectia initiala). Majoritatea celor care contacteaza VHC (aproximativ 80%), vor dezvolta o infectie cronica.

Pentru a intelege mai bine cauzele din care se ia hepatita C, trebuie sa intelegem mai bine functiile organului afectat.

Functiile ficatului:

1. Sintetizeaza proteinele, factorii de coagulare ai singelui, componentele sistemului imun;
2. Participa la metabolizarea grasimilor, glucidelor, apei si vitaminelor;
3. Participa la buna functionare a sistemului endocrin (intervine in metabolismul hormonilor);
4. Contribuie la formarea si eliminarea bilei, fara de care nu se poate efectua digestia alimentelor;
5. Intervine in acumularea si pastrarea diversilor compusi necesari pentru organismul uman: glicogenul (rezerva de glucoza a organismului), grasimi, microelemente;
6. Detoxifierea diversilor compusi care patrund in organism din mediul inconjurator (inclusiv a medicamentelor).

Ficatul este cel mai mare organ din corpul omenesc. Este situat in partea dreapta superioara a abdomenului, fiind acoperit de coaste. Cantareste 1500 g, adica aproximativ 1/50 parte din masa corpului. Anatomic este format din 2 lobi: lobul stang si lobul drept, dreptul este de aproximativ 6 ori mai mare decat stangul. Ficatul este un organ foarte important pentru viata, indeplineste rolul de filtru pentru organismul uman.
Indiferent de cauza imbolnavirii cu virusul hepatic C, este necesar sa fie tinut un regim alimentar pentru protejarea functiilor hepatice. 

Regim alimentar hepatita C | Ce alimente sunt recomandate

Pentru protejarea functiilor hepatice, dar si pentru sustinerea recuperarii organismului, este necesar ca bolnavii de hepatita sa respecte un anumit regim alimentar. Acesta consta in alimente recomandate si alimente interzise cu desavarsire pacientilor cu afectiuni hepatice.

Regim in hepatita C – alimente recomandate

Din regimul alimentar al oricarui bolnav cu hepatita C nu trebuie sa lipseasca:

  • Fructe proaspete, bogate in vitamine si antioxidanti (in special citrice, fructe de padure, mere). Fructele cu un continut mare de zahar, precum strugurii sau bananele trebuie consumate cu moderatie. De asemenea, pentru evitarea balonarilor, toate fructele trebuie consumate inainte de masa, nu dupa, pe post de desert.
  • Legume verzi si gatite in aburi. Cu cat afectiunea este mai grava, cu atat trebuie sa fie mai mare consumul de legume proaspete, in special radacinoase si legume cu frunze verzi: sfecla rosie, morcovi, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, salata, patrunjel, spanac. Alaturi de acestea, mai pot fi consummate, in functie de sezon, urmatoarele legume: castraveti, rosii, dovlecei, conopida. Atat varza alba, cat si varza rosie sunt recomandate, insa cu moderatie, deoarece provoaca balonari.
  • Cereale integrale. Indiferent de forma in care sunt consumate (paine, musli, fulgi, tarate) cerealele integrale nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al bolnavului de hepatita. Acestea asigura un aport semnificativ de fibre si minerale si mentin echilibrul tractului digestiv. Acestea sunt cele mai recomandate alimente de regim pentru bolnavii de hepatita C.
  • Carne de pui, curcan si vita. Carnea este o sursa importanta de proteine si minerale, precum fier, potasiu, magneziu si zinc, insa trebuie consumata cu moderatie, astfel incat organismul sa nu fie asaltat de o cantitate prea mare de grasimi si cholesterol. Carnea va fi preparata numai pe gratar sau prin fierbere.
  • Peste. Bogat in acizi grasi Omega-3, pestele este un aliment recomandat in dieta bolnavilor de hepatita, deoarece reprezinta o sursa importanta de proteine si are un continut scazut de colesterol. Pestele va fi pregatit numai pe gratar sau la cuptor, fara adaos de ulei.
  • Leguminoasele trebuie consumate cu prudenta de catre pacientii cu hepatita C, deoarece provoaca balonari si pot crea stari de discomfort biliar. Totusi, organismul are nevoie de aceste alimente, deoarece sunt surse importante de fibre solubile, care sustin procesul de detoxifiere al organismului.
  • Lapte si derivate ale acestuia. Sunt recomandate lactatele degresate si fara adaosuri de sare sau alte condimente: lapte, iaurt, branza de vaci, cas.
  • Grasimi sanatoase. Pacientii bolnavi de hepatita au voie sa consume grasimi sanatoase, precum: unt, smantana, ulei de masline sau de porumb, insa in cantitati moderate si numai cu garantia ca sunt proaspete.
  • Oua – regimul bolnavilor de hepatita permite consumul a maximum doua oua fierte pe saptamana.

Asadar, regimul alimentar recomandat bolnavilor de hepatita nu este foarte restrictiv, nici pretentios sau costisitor. Cu adevarat importante sunt modalitatea de pregatire a alimentelor, precum si prospetimea acestora si orele la care bolnavul isi programeaza mesele. Regimul in hepatita C nu este unul imposibil de tinut si in plus, este recomandat pentru o viata sanatoasa.

Povestea infectiei cu virus hepatitic C este acum una cu happy-end.

Daca va aflati in conditii de risc, protejati-va! prezentati-va la medicul dvs si testati-va!

Daca aveti boala, tratati-va!

Hepatita C astazi se vindeca!

Comentariile sunt inchise.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.