Aproximativ 5% din populatia judetului Timis are diabet zaharat

Aproximativ 5% din populatia judetului Timis are diabet zaharat si se afla in evidentele medicilor diabetologi, arata datele Casei Judetene de Sanatate Timis.

Astfel, ultimele statistici, centralizate la finalul primelor noua luni ale lui 2017, indica un numar total de 30.289 de persoane care sufera de diabet in judet.

Diabetul afecteaza in principal populatia in varsta – mai mult de 70% dintre cazuri sunt inregistrate la persoane peste 60 de ani.  Pe grupe de varsta, prevalenta cea mai ridicata este atribuita categoriei 60-69 de ani: 40% din totalul cazurilor (12.153) se afla in acest interval.

Putin peste un sfert din persoanele cu diabet, 26%, fac parte din grupa de varsta 20-59 de ani, care reprezinta, intr-o proportie ridicata, populatia considerata activa. In ceea ce priveste populatia tanara, in evidentele specialistilor sunt 150 de pacienti cu diabet, cu varsta sub 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1.

Potrivit unui comunicat de presa, aceleasi date arata o pondere mai mare a diabetului in randul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decat in randul barbatilor.
Din totalul pacientilor cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, barbati.

Totusi, din cauza ca in multe cazuri diabetul zaharat poate sa ramana nediagnosticat, numarul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

„Diabetul zaharat de tip 2, care reprezinta majoritatea cazurilor de diabet, este o afectiune tacuta, care poate ramane nedepistata mult timp, din cauza ca simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienti la care diagnosticul este pus in momentul in care sunt instalate deja complicatii, care pot avea implicatii grave, ce afecteaza puternic calitatea vietii. De aceea, daca sunt observate semne precum senzatie de sete puternica, senzatie de foame, lipsa energiei, oboseala accentuata, urinari dese, pierdere in greutate dintr-o data sau vedere in ceata trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, decan al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, potrivit comunicatului de presa.

Avand in vedere ca aparitia diabetului de tip 2, care inseamna aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet4, este asociata cu factori de risc comportamentali, care pot fi controlati (ex: obezitate, sedentarism, alimentatie nesanatoasa), specialistii atrag atentia importantei adoptarii unui stil de viata sanatos in prevenirea sau intarziera instalarii afectiunii.

Totodata, testarea periodica a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului, permitand interventia specialistilor din timp, asa incat sa poata fi obtinute cele mai bune rezultate in ceea ce priveste controlul eficient al afectiunii si incetinirea progresului bolii.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2018 Edumedical
 

Primeste pe mail recomandari medicale, informatii de ultima ora, stiri si articole.

 

Aboneaza-te!