Ziua Mondială a Rinichiului. Aproximativ 2 milioane de romani sufera de boala cronica renala

BOALA-CRONICA-DE-RINICHIIn Romania se apreciaza ca ar exista aproximativ doua milioane de persoane cu boala cronica renala, dar doar 2% dintre acestea sunt diagnosticate si se afla in evidenta si ingrijirea unitatilor medicale.

Marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatatii rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor rinichilor si ale bolilor asociate in randul populatiei.

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp.

Nu de putine ori, pacientii nou intrati in dializa afirma ca nu au stiut ca sufera de o boala de rinichi. In realitate, boala cronica renala era prezenta si evolua fara simptome ani de zile sau chiar zeci de ani.

Pentru a evita aceaste situatie, sau macar pentru a  intarzia evolutia bolii cat mai mult posibil, este necesar ca aceasta sa fie descoperita intr-un stadiu precoce.

Ideal ar fi chiar in momentul debutului, dar din pacate, boala cronica renala este una dintre afectiunile inca subdiagnosticate datorita evolutiei sale lente si „silentioase”, ajungandu-se, astfel, intr-un stadiu foarte inaintat al bolii renale.

Din pacate, boala nu poate fi vindecata, dar luarea anumitor masuri in stadiul incipient al bolii poate incetini evolutia acesteia si poate reduce la minimum riscurile complicatiilor la care sunt predispuse persoanele a caror functie renala este afectata.

Odata instalata si diagnosticata boala renala, conduita de tratament trebuie urmata cu si mai mare atentie si strictete, mai ales ca pot aparea si alte manifestari care trebuie tratate.

De aceea, din acest moment, medicul de familie va trebui sa colaboreze indeaproape cu medicul nefrolog si, in functie de boala de baza, cu medicul cardiolog si/sau medicul diabetolog.

Din momentul in care examenele de laborator arata ca functia renala este afectata, de exemplu creatinina din sange incepe sa depaseasca valorile normale, ingrijirea bolii de rinichi cade in sarcina medicului de specialitate, nefrolog.

De obicei,  ingrijirea se poate efectua ambulator, prin cabinetele de nefrologie, internarea in spital fiind necesara doar in caz de complicatii sau pentru unele investigatii care necesita obligatoriu spitalizarea.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.