Ziua Mondiala a Creierului 2016

ZIUA-CREIERULUI-2016La 22 iulie se celebreaza la nivel international Ziua Mondiala a Creierului.
Este pentru a treia oara cand se celebreaza in lume aceasta zi, prima Zi Mondiala a Creierului fiind sarbatorita in 2014.

Potrivit site-ului www.wfneurology.org/world-brain-day-2016, Federatia Mondiala de Neurologie (WFN), initiatorul acestui eveniment, atrage atentia asupra importantei pe care o au sanatatea creierului si prevenirea afectiunilor neurologice si dedica editia din 2016 imbatranirii populatiei sub motto-ul: „Imbatranirea creierului”. Se doreste, prin acest eveniment, cresterea gradului de constientizare cu privire la gestionarea si prevenirea afectiunilor cerebrale si neuromusculare, conditii ce afecteaza in principal persoanele in varsta.

Demersul Federatiei Mondiale de Neurologie este sustinut in tara noastra de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN), lansarea oficiala a organizatiei avand loc in aceasta zi importanta.

„Primul pas pentru prevenirea acestor afectiuni este de a imbunatati intelegerea acestor concepte si a importantei sanatatii creierului in randul persoanelor tinere. Aceste afectiuni au in acest moment metode de prevenire mici, cu toate acestea accentul trebuie pus pe preventie deoarece un numar tot mai ridicat de persoane vor suferi de astfel de afectiuni ale creierului si ale sistemului neuromuscular. Ca societate, este si datoria noastra sa avem grija de persoanele in varsta cu boli neurologice progresive si sa le asiguram cadrul necesar pentru o calitate a vietii cat mai ridicata, pentru respectarea demnitatii si asigurarea ingrijrii necesare, iar misiunea APAN este de a imbunatati calitatea vietii persoanelor din Romania ce sufera de afectiuni neurodegenerative (Parkinson, Scleroza Multipla, Alzheimer etc)”, arata intr-un comunicat Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania, potrivit Agerpres.

Tot conform www.wfneurology.org/world-brain-day-2016, la nivel global sunt mai mult de 800 milioane de persoane de peste 60 de ani (12% din populatia lumii), iar cifrele sunt in crestere, estimandu-se ca se va ajunge la mai mult de doua miliarde pana in 2050 (21% din populatie).

In prezent, 70% din persoanele in varsta din lume traiesc in tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Numarul persoanelor in varsta ar putea sa depaseasca numarul de copii in 2047. De altfel, aceasta situatie a inceput deja sa fie prezenta in tarile dezvoltate. In 2015, Japonia a devenit prima tara din lume in care au fost vandute mai multe scutece pentru adulti decat pentru copii.

Bolile neurologice sunt o cauza majora de deces, fiind responsabile, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru 12% din decesele la nivel mondial, proportie care variaza in functie de nivelul de dezvoltare economica. Astfel, tarile cu venituri mici si mijlocii sunt cele mai afectate.

Dintre toate bolile neurologice, accidentul vascular cerebral (AVC) si celelalte boli cerebrovasculare sunt, de departe, cea mai frecventa cauza de deces, reprezentand 85% din totalul deceselor. Iar incidenta multor afectiuni neurologice, cum ar fi dementa, boala Parkinson sau AVC, va exploda din cauza imbatranirii populatiei.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.