Vaccinarea – o decizie inteleapta!

Vaccinarea reprezinta cea mai importanta masura de preventie a bolilor transmisibile si datorita acesteia, unele boli infectioase au disparut (variola), iar altele sunt pe cale sa dispara (poliomielita, rujeola).

Refuzul vaccinarii a luat proportii ingrijoratoare

Din pacate, curentul  anti-vaccinare si refuzul vaccinarii au luat proportii ingrijoratoare in ultimii ani si bolile pe care le consideram aproape eradicate, au inceput sa revina.

Vaccinarea a devenit victima propriilor sale succese: nimeni nu mai crede ca se poate imbolnavi in ziua de azi de difterie, tetanos sau poliomielita, iar unii parinti considera chiar ca boli precum rujeola sau rubeola sunt boli simple ale copilariei si e mai bine pentru copilul lor sa faca boala si nu vaccinarea.

Timpul ne demonstreaza deja ca aceasta ultima teorie este eronata si ca viata si sanatatea unor copii este  afectata ca urmare a unor decizii gresite, asumate de parintii lor. Pana acum, copiii nevaccinati au beneficiat de imunitatea de grup: copiii din anturajul lui erau vaccinati deci nu avea cine sa-i transmita boala.

Vaccinarea trebuie efectuata la timpul stabilit

Astazi, numarul copiilor nevaccinati a crescut si odata cu acesta, a crescut si riscul de a transmite si de a contacta o boala infectioasa grava.

Parintii copiilor bolnavi ar da orice sa poata inlatura suferinta propriului copil dar nimeni nu poate da timpul inapoi. Toate lucrurile trebuie facute la timpul potrivit, la fel si vaccinarea trebuie efectuata la timpul stabilit pentru a oferi o protectie maxima.

Orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau dar CE sa aleaga? Are oare pregatirea necesara pentru a discerne, pentru a alege binele de rau in problema protejarii copilului de bolile infectioase?  Are incredere in medicul sau de familie care-i recomanda vaccinarea? In general, medicul de familie l-a sfatuit numai de bine dar cunoaste si situatia medicului X care a refuzat vaccinarea celor 2 copii ai sai, inseamna ca exista  vreun motiv…. Sunt unele cadre medicale care practica medicina alternativa si care recomanda  nevaccinarea, fapt ce determina o mare confuzie in randul parintilor.

Avand competenta in homeopatie, recunosc in vaccin principiul de baza al homeopatiei: Similia similibus curantur! Altfel spus, o cantitate mica, o particula mica dintr-un virus introdusa prin vaccin in organism, determina sistemul imun sa formeze anticorpi specifici fata de virusul respectiv. In acest fel, la contactul cu virusul, organismul este déjà pregatit sa-l indeparteze si sa previna boala.

Ca medic de familie, vaccinez 30-40 copilasi in fiecare luna si nu am avut parte de incidente sau reactii postvaccinale grave.

 E adevarat, unii copii au fost mai agitati in primele zile dupa vaccin, altii au facut putina febra  dar cei mai multi nu au avut nicio reactie.

Important este ca toti sunt protejati de boli grave cum sunt difteria, tetanosul, poliomielita, de boli care se pot croniciza cum este Hepatita B si de boli ale copilariei care pot avea complicatii grave, chiar letale, cum e rujeola si encefalita rujeoloasa.

Ca parinte, mi-am vaccinat proprii copii si au crescut sanatosi, fiind protejati de bolile grave ale copilariei.

Am certitudinea ca am ales decizia corecta pentru sanatatea lor si pentru linistea noastra.

Recomandarea mea, ca medic si parinte, pe care o fac in cunostiinta de cauza si o adresez tuturor parintilor, este aceea de a alege calea simpla, batatorita pe care merg majoritatea familiilor din tara dar si din alte colturi ale lumii.

Medicii de familie trebuie sa comunice parintiilor mesajele corecte si sa-i sprijine in decizia de vaccinare:

  • Protejati-va copiii de bolile infectioase! Alegeti vaccinarea!
  • Nu va lasati terorizati de teorii absurde!
  • Verificati informatiile primite din surse neautorizate!
  • Cereti sfatul medicului dvs de familie sau a altui specialist apropiat familiei dvs!
  • Cereti medicului informatii despre bolile infectioase care sunt prevenite prin vaccin!
  • Veti vedea atunci adevarata dimensiune a lucrurilor si veti putea decide in cunostiinta de cauza.
  • Vorbiti cu parintii care si-au vaccinat copiii- e cea mai buna metoda de a va risipi indoiala.
  • Luati o decizie inteleapta privind sanatatea copiilor vostri!

Autor: Dr Emiliana Costiug, medic primar medicina de familie, Cluj-Napoca

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

65 de intrebari si raspunsuri

  • GHEORGHIU SVETLANA spune:

    Buna ziua.Copilul nostru acuma are 6 ani nu am putut sa-i facem vacinele de micuta ca era foarte alergica si acuma mai apre din cind in cint alergia,de la ce alimente anume nu stim ,dar am constatat cind consuma bauturi gazoase sau manica citrice poate sa apara ,dar nu intodeauna.Mergind la scoala sintem obligati sa incepem vacinarea,nu stim ce sa facem,ajutati-ne va rugam cu un sfat.Multumim

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu sunt contraindicate vaccinarile la copiii alergici! Daca insa aveti temeri, puteti vaccina copilul la camera de garda la pediatrie sau intr-un cabinet unde exista trusa de urgenta pentru interventie in reactii anafilactice. Dar alergiile simple, asa cum povestiti dvs nu constituie contraindicatii. Ca a putem face o schema de recuperare trebuie sa ne spuneti ce vaccinuri a facut pana acum si daca sunteti in Romania sau nu.

  • Anamaria spune:

    Draga doamna Dr.Emiliana Costiug, daca ati fi obligati sa raportati reactiile adverse ale vaccinurilor, nu ati mai spune ca, in urma vaccinarii a 40-50 copii intr-o luna, nu ati avut parte de incidente! Dar nu aveti voie sa recunoasteti si va este teama sa nu pierdeti… . Cu toate eforturile d-vs. si a celor din breasla, cu o constiinta „de invidiat”, nu se mai poate face nimic pentru a intoarce lumea la ideea vaccinarii! Stim ce este un vaccin! Stim ce se pune in el! Stim cand si de ce a fost facut! Stim cum si de ce se foloseste! Sanatate si d-vs.! 🙂

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Draga doamna, ca si colega mea, vaccinez copii zilnic, inclusiv pe cei din familia mea si la fel ca si colega mea, in 24 de ani de practica nu am intalnit reactii adverse si efecte secundare notabile, in afara celor uzuale, tiparite in rezumatul caracteristicilor fiecarui produs.
      Declararea reactiilor adverse eate o procedura simpla, dureaza probabil cateva minute, se face online si eate nu nu.ai facila si voluntara, dar este si rasplatita ca eveniment de educatie medicala continua.
      Mai mult, sunteti gresit informata ca am avea de suferit daca am declara aceste situatii. Va sugerez sa va informati mai bine.
      Si noi medicii stim ce conti e un vaccin si ce face. As zice ca fiind profesionisti in sanatate, ne zprijinim pe dovezi stiintifice, nu pe informari ocazionale din surse subiective. Exista libertatea alegerii si libertatea exprimarii. Din fericire ele vin si cu asumari, la pachet, unele pe termen lung si foarte lung.

  • ania spune:

    Vaccinurile salveaza vieti? Dar ce facem cu studiile care nu exista privind eficacitatea vaccinurilor? De ce suntem pe locul 1 la cazuri de Tuberculoza in Europa, daca sunt atat de benefice? De ce sunte pe locul 2 in Europa la cazuri de hepatita?

    Medicii nu raporteaza cazurile de efecte adverse. Inainte sa asculte macar ce s-a intamplat si de ce parintele a ajuns la concluzia ca vaccinul a vatamat grav propriul copil, ei spun ca orice altceva e cauza, sub nicio forma nu poate fi vaccinul. Desi realitatea e cu totul alta.

    D-aia nu avem cazuri de vatamari grave post vaccinale, pt ca ele nu sunt recunoscute de doctori si nu sunt transmise mai departe. Copilul meu a avut o hipotonie declansata dupa vaccinul de 2 luni si agravata la vaccinul de 4 luni, desi inregistrase progrese cu sedintele de kinetoterapie. Nimeni nu a recunoscut ca starea lui de sanatate precara era din cauza vaccinurilor. Incercau sa-l caute de diverse sindroame, neconfirmate. Desi copilul dupa vaccinul de la 4 luni, timp de o saptamana, a fost aproape o leguma, nu au recunoscut. Dupa 8 luni de kineto si multa munca, astazi este un copil normal, nu are niciun sindrom, dar nici nu l-am mai vaccinat vreodata. Si practic, legea o sa ma oblige sa-l nenorocesc iar???Pt ca medicii nu au vrut sa recunoasca efectele nocive ale vaccinului. Si sunt milioane de astfel de cazuri, dermatite, alergii, paralizii, hipotonii, si medicii, in toate aceste cazuri cauta alti vinovati. Cand vine vorba de vaccin se uita in alta parte. Asta e realitatea.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      1. Exista studii privind eficacitatea vaccinarii. Mai mult decat atat, exista argumente mai importante decat studiile si anume date care vin din viata reala. Studiile sunt facute la aparitia unui vaccin pe piata. Viata reala aduce argumente in care infirma sau confirma studiile. Dca un studiu e bine facut, el va fi confirmat de viata reala. De exemplu, viata reala a demoinstrat eficacitatea si profilul de siguranta al vaccinurilor. De aceea invocarea unor studii acum care vorbesc despre ineficacitatea vaccinarii sunt penibile cata vreme avem o uriasa experienta la nivel mondial asupra acestui aspect.
      2. Realitatea privind efectele unui vaccin pot fi evaluate de medici care stiu ce fac. Cine stabileste doamna realitatea?
      3. Imi pare rau de copilul dv. A fost evaluat de o comisie medicala? Dac ada, credti-i pt ca stiu mai bine decat dv. Hipotonia musculara nu are ca si cauze vaccinarea. Dimpotriva un vaccin protejeaza mai bine un copil cu hipotonie decat sa ii faca rau. Deoarece copilul dv este la mai mare risc decat un copil normal. Concidenta diagnosticarii unui copil cu hipotonie nu este egal cu relatia cauza efect.
      4. Vaccinul BCG nu protejeaza pt tuberculoza. Protejeaza bebeblusii in primii ani de viata pt complicatii grave ale tuberculozei precum miliara si meningita tbc.

      • ania spune:

        Doamna dr. copilul meu isi putea tine capul inainte de vaccin si avea o musculatura normala, ulterior vaccinarii a devenit o leguma. Daca era cu adevarat o hipotonie clasica, atunci ar fi avut probabil vreo boala serioasa, caci hipotonia nu este o boala in sine, ci o manifestare a unor boli. Pe cand fi-miu este un copil absolut normal acum, din toate punctele de vedere. L-au vazut si vreo 3 neurologi, niciunul nu si-a explicat care putea fi cauza hipotoniei lui. Iar pt mine si pt multi alti parinti, sa dovedim ca a fost un efect al vaccinarii este imposibil. Trebuie sa fi existat analize specifice inainte si dupa vaccinare. Doar asa se poate dovedi clar. Deci practic in lumea asta mare nu exista copii cu vatamari grave, pt ca nu se poate realiza o statistica reala, cu analize pre si post vaccinare.

        Si ca sa va contrazic, pe prospectul de la vaccinul hexavalent scrie clar ca poate produce hipotonie, ba mai mult, nu se recomanda revaccinarea(cu pentaxim) in cazul copiilor cu episoade de hipotonie. Iar ceea ce a avut copilul meu se poate numi episod hipoton, intrucat pana la 2 luni nu a fost diagnosticat cu vreo hipotonie, desi l-au vazut vreo 3-4 doctori(de fam., neonatologul, pediatrul,etc) iar dupa 1 an si 6 luni a fost absolut normal. Deci se poate numi un episod atata timp cat nu a fost congenital si nici nevindecat.

        Spuneti toti doctorii ca nevaccinarea o sa aduca bolile inapoi, insa BCG nu ne protejeaza sa nu facem tuberculoza, ROR-ul nu protejeaza sa nu facem in continuare acele boli(ci doar o forma mai usoara) deci pt ce ne protejam? Pt polio? Cate cazuri de polio asociate vaccinarii sunt in fiecare luna la nivel mondial? De ce nu spuneti de riscul de a face polio fix de la vaccin, in plus si cu un virus modificat genetic. Cate cazuri de polio existente azi in lume sunt cauzate de vaccinare? Va rog, intrati pe site-ul OMS si dati la cautare polio si o sa vedeti ca in fiecare luna apar 1-2 cazuri de polio cauzat de virusul din vaccin.

        Va rog frumos chiar dati-mi un link sau o carte ceva cu studii din care sa reiasa eficacitatea vaccinarii. Dar un studiu in care sa se compare cei vaccinati cu cei nevaccinati. Sunt convinsa ca nu exista. Sau macar sa vedem in ce ani au inceput bolile sa scada in incidenta si in ce ani au aparut vaccinurile.

        Daca ii dati unui om pastile care sa previna diabetul, si in acelasi timp ii oferiti o viata echilibrata, fara zahar in exces, o sa va laudati ca pastilele previn diabetul, desi clar dieta a fost cea care a contat. Asa si cu vaccinurile. Si faceti studii pe faptul ca pastilele ce previn diabetul sunt bune, pt ca pacientii nu fac diabet, desi nici nu mananca zahar, si-atunci o sa fie un real succes acele pastile.

  • Petrus Neacsu spune:

    Campania „Ce NU se spune despre vaccinare” este realizata cu sprijinul: OMS… care ne batea la cap cu vai murim vine gripa aviara… apoi porcina… bla bla bla. Si cu sprijinul GSK producator de vaccinuri. Sa nu mai spuneti ca nu va platesc aia sa le promovati interesele.

  • Petrus spune:

    Vaccinarea este o ruleta ruseasca. N-am apucat sa citesc toate comentariile dar intreb si eu: De ce nu se fac teste alergice si sa se verifice starea de sanatate a copiilor cu analize cu tot ce trebuie inainte de vaccinare? In realitate un copil poate parea sanatos dar unele organe pot fi bolnave fara sa se manifeste vizibil. Analizele ar putea arata probleme care ar putea fi declansate de vaccin. Doctorul de familie face o gluma copilul rade si apoi doctorul decide ca daca a ras copilul atunci e sanatos si bun de vaccin. De ce nu isi asuma in scris doctorul care face vaccinarea si ministrul el ca persoana cu nume si prenume eventuale probleme cu vaccinarea? Si nu inteleg de ce se face la o singura injectie 4 sau 6 vaccinuri simultan. Sistemul imunitar cred ca e bulversat si cine stie daca nu cumva virusii aia atenuati nu se combina si cine stie ce-ar putea iesi. Studiile despre vaccinare s-au facut pe vaccinuri multiple sau doar pe cate unul? Credeti-ma instinctul patern va prima in caz ca mi se va lua copilul pe motiv de nevaccinare ori mi se vaccina cu forta si nu stiu de ce-as fi in stare, si credeti-ma ca mi-e teama si mie de ce-as putea face.

  • eliza mursa spune:

    Intrebari : Medicii reporteaza reactiile adverse? Sunt adevarate cazurile cu reactii adverse aparute in presa?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Medicii raporteaza efectele adverse, modalitatea de transmitere este electronica si este foarte simpla, fiind totodata o activitate sustinuta de Colegiul Medicilor. NU stiu la care cazuri din presa va referiti, poate explicati, pentru ca aveti tendinta de a generaliza si a trage propriile concluzii.

      • Petrus Neacsu spune:

        Ia uitati aici cum e cu vaccinurile si cu doctorii care vor raporta prea multe reactii adverse: „Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult, atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate”, declara Alexandru Rafila la conferinţa „Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice”. Deci un doctor „trebuie sa sustina vaccinarea” chiar daca din experienta a constatat o gramada de probleme cu cei care s-au vaccinat. Un doctor cu experienta care dupa 20-30 ani de medicina isi da seama ca vaccinurile creeaza mai multe probleme decat rezolva nu are voie sa-si exprime opinia si s-o sustina pe baza anilor de medicina si cazurilor concrete. Si credeti-ma se vor raporta reactiile adverse la vaccinuri cum se raporteaza acum infectiile intraspitalicesti adica vax. Ca vor fi sanctionati daca declara prea multe. Despre asta e vorba.

  • eliza mursa spune:

    Nu se vorbeste deloc de efectele adverse destul de multe in ultima perioada, pe care medicii le bagatelizeaza.De unde apar copiii sanatosi pana la vaccin si paralizati dupa? Si bebelusii cu efecte adverse de la BCG din 2012? Nu este deloc o procedura sigura.

  • eliza mursa spune:

    Intr-una din postari recunoasteti ca, prin vaccinuri este suprasolicitat sistemul imunitar, in care ati facut comparatie cu vaccinurile facute de generatia noastra. a Asa s-ar explica diferenta intre copiii mei ca stare de sanatate

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Ati inteles gresit. In acest moment vaccinurile solicita cu mult mai putin simultan sistemul imun decat era solicitat in urma cu 10 ani. Si nu era nici o problema atunci, nu este nici acum.
      Medicii NU bagatelizeaza reactiile adverse serioase. In Romania, in acest moment nu e posibila aparitia paraliziilor dupa vaccin!
      Aduceti aici informatii incorecte facand afirmatii incorecte. va rog sa va limitati la intrebari in cazul in care aveti!

  • Eliza Mursa spune:

    In situatia in care medicii de familie sunt obligati sa recomande vaccinare, cum putem sti parerea dvs. sincera? Sunt totusi controversate…

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Din punctul meu de vedere nu sunt deloc controversate. Vaccinurile au salvat, de la inventarea lor, milioane de vieti omenesti, sunt sigure, recomandarea lor de catre medici fiind absolut fireasca si concordanta cu meseria pe care ne-am ales-o. Eu am incredere in ele, sunt vaccinata in copilarie, sunt vaccinata pentru a ma proteja, dat fiind profesia mea, mi-am vaccinat copilul si rudele, atat adulti cat si copii.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      D-na Eliza Mursa, mai mult decat faptul ca ne vaccinam noi si familiile noastre nu putem sa va aducem alte dovezi!

  • Eliza Mursa spune:

    De ce copiii nevaccinati au o stare de sanatate mult mai buna decat cei vaccinati? Pe forumuri sunt multe mame care au constatat asta. Eu am un copil de 8 ani vaccinat care s-a imbolnavit de nenumarate ori si unul nevaccinat care nu s-a atins pana acum de nurofen si antibiotice. De ce medicii nu comenteaza deloc aceasta stare de fapt constatata de multi parinti?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Stimata doamna, sanatatea publica se ghideaza dupa dovezi medicale rezultate din studii stiintifice, nu dupa afirmatiile de pe forumuri. Pe forumuri exista doar afirmatii care nu pot fi verificate sau validate, oricine poate posta, nu exista verificari sau dovezi. Studdile stiintifice, pe de alta parte, au cateva trepte de validare si corectori care vegheaza sa nu existe erori sau raportari false. In mesajul dumneavoastra amestecati niste lucruri. Vaccinurile previn anumite boli, nu ne feresc de toate racelile de sezon. Un copil normal, cu imunitate normal dezvoltata pentru varsta, poate face cateva episoade de raceli simple (5 – 7) pe sezon. Deasemenea, cand intra in colectivitate, un copil preia din antigenele din mediu, care pana la acel moment i-aufoststrane si raceste. Un copil care intra in gradinita, in primul an e mai mult bolnav. In schimb un copil care in primul an in care intra in colectivitate nu raceste poate fi un copil cu probleme de aparare.Un copil care raceste des, este posibil sa aiba polipi si asta predispune la raceli frecvente. Nu are nicio legatura cu bolile prevenite prin vaccinuri. Cati copii vaccinati ati vazut dumneavoastra bolnavi de difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita samd?Eu pana acum nu am vazut niciunul si cred ca am vazut mai multi copii decat dumneavoastra. In plus, nurofenul este un antiinflamator, iar antibioticele sunt prescrise in infectii bacteriene. Infectiile de sezon sunt in procent covarsitor virale, prin urmare autolimitante si nu au nevoie nici de antiinflamatoare nici de antitermice, febra este in limite normale si nu e nevoie sa fie tratata, fiind un mecanism de aparare natural. Prin urmare, un copil care nu s-a atins de antibiotice si un antinflamator nu este relevant pentru deductia dumneavoastra.

      • Gindrovel Dumitra spune:

        Medicii sunt foarte interesati de acest aspect si chiar trag concluzii. Numai ca acestea sunt exact in directia opusa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25451159
        Adica un copil vaccinat este mai putin predispus la alte ifectii nespecifice.
        In cazul dv nu trebuie sa comparati astfel copii. Fiecare copil are bagajul lui si imunitar si posibilitatile de evolutie chiar daca terenul genetic este oarecum apropiat.

        • Eliza Mursa spune:

          Sa inteleg ca am un copil care nu e normal ca nu raceste de 5-7 ori pe an? Nevaccinat, bineinteles. Asta se intampla si multor alti copii nevaccinati care nu prea racesc decat foarte rar. Cel putin ciudata afirmatia dvs.

          • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

            Nu. afirmatia colegei mele nu este deloc ciudata. Este cat se poate de corecta si in acord cu dovezile stiintifice. Afirmatia colegei se refera ca e normal ca un copil sa dezvolte un numar de infectii respiratorii. Asa cum am precizat, fiecare copil cu bagajul propriu.
            Vaccinurile le recomandam pt afectiuni care nu se compara cu infectiile respiratorii banale ci pt boli grave!

      • Adina spune:

        Doamna doctor sunteti atat de rupta de realitate, eu am ajuns cu copilul la urgente in ziua vaccinului pt ca nu mai respira .si medicul nu a raportat nicaieri.singura data cabd a fost bolnav si era sa moara a fost cand a facut vaccin.nu i-am mai facut niciun vaccin si de atunci e sanatos tun.

    • roxi spune:

      Pt ca ar pierde f mult pe partea financiara

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Asa este. Este chiar recomandat sa cititi aceste produse. Si eu le-am citit. Si am ajuns la concluzia ca este o problema de timp pana cand, citez o persoana admirabila, aceasta carte si acest blog VA UCIDE!
    Daca vreti sa le priviti ca materiale stiintifice, va informez ca ele nu sunt decat materiale de fictiune, in cel mai bun caz. Daca totusi dorim sa adaugam si putina stiinta, atunci cititi Asimov sau chiar Jules Verne pt ca acolo pe langa fictiune este cu muuult mai multa stiinta!

  • Gina spune:

    6. Eu cunosc mai multe cazuri de reactii adverse la vaccinuri care nu fost inregistrate ca atare de catre medici. Cum putem fi siguri ca cifrele prezentate de dumneavoastra si producatorii de vaccinuri sunt reale (adica e vorba de o 1 la 1000 sau 1 la 10000 si nu mult mai multe, dar neinregistrate ca atare)?

    • Iuliana spune:

      CITESTE piersicutablogspot si cartea “VACCINURILE: PREVENTIE SAU BOALA” de Dr. Christa Todea-Gross: http://www.teologie.net/data/pdf/CTG-vaccin.pdf

      • Dr. Sandra Alexiu spune:

        Ignoranta ucide, stimata doamna, ucide mai ales copii ai unor parinti care iming pana la absurd informarea superficiala. Cele doua doamne pe care le citati sunt niste doamne vaccinate care au ales sa nu isi vaccineze copiii si promoveaza intens aceasta optiune personala. Optiunea lor este un drept, promovarea este deja un atac la sanatateea publica.Avem noroc insa ca majoritatea parintilor sunt responsabili si pana la urma aleg pentru copiii lor ceea ce ii protejeaza.

        • roxi spune:

          Din pacate promovati vaccinurile mai mult pentru bani….nenorocitilor

          • dr.Madalina Vesa spune:

            Ignoranta ucide!!!
            Manipularea ucide!

    • Gindrovel Dumitra spune:

      6. Cifrele din prospect privind incidenta reactiilor adverse sunt evaluate in cadrul studiului care precede punerea pe piata a produsului. Si care se face de regula pe zeci de mii de copii. Acele cifre nu sunt culese de la medicii vaccinatori dupa autorizare. Ele pot fi cel mult upgradate daca apar reactii adverse noi sau se constata modificari majore. Pe dea alta parte, nu raporatm febra dar orice alt semn sau simptom ingrojarator este raportat.

  • Gina spune:

    1. Cum poate corpul unui copil de 2 luni sa faca fata unui vaccin care contine 6 tulpini diferite de virusi plus alte cateva zeci de componente chimice (necesare in prepararea vaccinului – chiar daca sunt in cantitati mici)?
    2. De ce trebuie vaccinat un copil la nastere de Hepatita B, când aceasta se transmite prin sange sau contact sexual?
    3. Din textul de mai sus reiese ca un copil vaccinat nu mai face boala (citez ‘copiii din anturajul lui erau vaccinati deci nu avea cine sa-i transmita boala’), dar atunci de ce exista cazuri de bolile copilariei, de ce exista epidemii de rotavirus la copii vaccinati?
    4. Exista studii despre efectele vaccinurilor care contin tulpini multiple? De cati ani exista acestea si care sunt consecintele pe termen lung? Afirmati ca vaccinurile din schema nationala sunt testate de zeci de ani pe de o parte, dar si ca acestea sunt in continuu imbunatatite (aici mi se pare o contradictie, intrucat nu se pot compara vaccinurile pe care le-am primit in urma cu 30-40 ani cu cele de acum).
    5. Ce legatura exista intre vaccinuri si bolile autoimune?

    • Iuliana spune:

      CITESTE piersicutablogspot si cartea „VACCINURILE: PREVENTIE SAU BOALA” de Dr. Christa Todea-Gross: http://www.teologie.net/data/pdf/CTG-vaccin.pdf

      • Gina spune:

        cartea am citit-o, dar as fi vrut sa aflu raspunsurile dr de pe acest site

        • Gindrovel Dumitra spune:

          Am raspuns mai jos!

      • Georgiana spune:

        Iuliana, doamna Felicia Popescu, zisa si Piersicuta este si o adepta a NMG (noua medicina germana) care promoveaza aberatia ca microorganisme precum bacterii, virusuri, fungi nu exista, si ca ne imbolnavim de la conflicte. Aceasta individa nu este un exemplu de urmat, si nu are dreptul la opinii medicale, intrucat nu are pregatire medicala si propaga informatii eronate care pun in pericol sanatatea copiilor. De fapt a si pus in pericol, iar apoi neaga cu nonsalanta ca ar fi avut vreo implicare. Imediat cum observa ca nu i se pupa argumentele cu realitatea, isi sterge postarile. Terminati-o cu dezinformarea aceasta. Terminati-o cu paranoia. Cat despre Todea-Gross, se gasesc destule argumente contra informatiilor iarasi eronate din cartea dumneaei.

        • Gilda spune:

          Georgiana ridica mingea aberatiilor la fileu. Doamna draga, Nicaieri in NMG nu se sustine ca nu ar exista bacterii si fungi. Nici macar sa dezinformati in mod onest nu sunteti capabila?

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Buna seara
      1. pentru a intelege raspunsul la acest subiect trebuie sa stiti cateva lucruri. Mai intai, interactiunea dintre un organism si microbi (virusi, bacterii sau ciuperci) nu este un fenomen exceptional care s-ar produce doar in caz de boala sau vaccin. Aceasta interactiune se intampla in fiecare secunda, organismul raspunzand simultan la milioane de microbi. Capacitatea sistemului imun al bebelusului este uriasa el fiind capabil sa faca fata unui nr. urias de agresori astfel incat toate vaccinurile din primul an de viata reprezinta o picatura intr-un ocean cu apa.
      Numărul total de antigene pe care le poate tolera un nou-născut este de 10la puterea 16 (recunoaștere și răspuns)
      În mod natural, nou-născutul este expus la colonizare cu flora tractului genital, flora fecală (inclusiv laptele matern este colonizat cu 8 specii de microbi). Fiecare specie contine 3×103 proteine
      Vaccinurile administrate sugarilor între 0 -1 an, conţin în total 130 antigene ( în cele 8 vaccinuri – AHB, BCG, DTP VPI, HIB, ROR, Rotarix, Antipneumococic – total 24 doze în combinaţii), reprezentând 0,1% din capacitatea lor de a le procesa.
      Sursa: Offit P and others. Addressing parents’ concerns: Do multiple vaccines overwhelm or weaken the infant’s immune system?
      Mai mult decat atat, dumneavoastra sunteti vaccinata cu aproape toate componentele hexavalentului cu exceptia AHB si antihemofilusului. Dar o sa va mire sa va spun ca sistemul dv imun a fost muuuuult mai solicitat decat este solicitat sistemul imun al unui bebelus vaccinat acum. De ce? Pt ca noi, generati aadulta suntem vaccinat cu pertusis celular care continea cca 3000 de determinanti antigenici diferiti. Bordetella pertusis este o bacterie si nu un virus care stimula productia de 3000 de anticorpi diferiti. Acum folosim in vaccin pertusis acelular care contine doar 2 determinanti antigenici. S-a redus urias solicitarea sistemului imun. Astfel e posibil sa aducem muult mai multe tulpini in schema si deci o protectie muuuuult mai extinsa!

    • Gindrovel Dumitra spune:

      2. Pt ca obiectivul nr.1 a fost reducerea transmiterii materno fetale. La nastere sangele mamei intra in contact cu cel al bebelusului si e posibila infectarea acestuia avand ca rezultat o hepatita ac cu evolutie fulminanta (muult mai agresiva decat la adult).
      Acesta e principalul motiv pt care incepem de la nastere. Apoi, copii astia isi pun tot felul de piercinguri si alte prostii. Ce mult m-as bucura sa putem preveni si hepatita C si infectia HIV cu un vaccin!

      • Gina spune:

        dar daca mama nu are hepatita (ceea ce se determina in sarcina prin analize) cum se poate transmite? de ce nu se face vaccinul doar copiilor care au mame cu hepatita? iar pana sa ajunga la piercing-uri mai trec cel putin cativa ani buni

        • Gindrovel Dumitra spune:

          Italienii vaccineaza cu prima doza la la antihepatitic de la 2 luni deoarece la ei sistemul de urmarire a gravidei este foarte bun. La noi acest sistem nu functioneaza deoarece un procent foarte mare de gravide ajung la nastere fara nici o analiza facuta.
          Pana la piercinguri e adevarat ca e o distanta lunga. Dar copilul mai trece si pe la stomatolog, se mai si inteapa la gradinita cu diverse ace (la fetita mea in clasa luna trecuta un baietel a intepat toate fetele cu un bold). Sa nu mai vorbesc ca la adolescenta primul contact sexual nu e obligatoriu sa se intample protejat sau cu analizele facute la zi.
          Mai discutam si de alte accidente in care e posibil sa contacatm virusul.
          Recomandarile de vaccinare se fac la nivel national nu la nivel individual evaluand riscul pe baza datelor sattistice privind boala prevenibila in tara respectiva. In Romania stam „FOARTE BINE” la capitolul valori ale incidentei purtatorilor de HBS

          • Gina spune:

            Imi cer scuze ca insist, dar nu reusesc sa ma lamuresc: daca la noi se vaccineaza de la nastere, de ce avem un numar mare de bolnavi? Din ce am mai citit (dar nu mai retin sursa), noi si Franta avem cele mai multe cazuri de TBC, in conditiile in care facem cele mai multe vaccinuri impotriva acestei boli. DE asta sunt confuza

          • Gindrovel Dumitra spune:

            http://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/159-raport-boli-transmisibile-romania-2013/file
            Priviti tabelul evolutiei hepatitei B. Doar daca ne raportam la 2006 observam o scadere semnificativa de la 5,96 la 100.000 la 1,44. In timp ce hepatiat cu virus C este in usoara crestere. Ce e diferit in cazul celor 2? Vaccinarea.
            In ceea ce priveste TBC, e un pic mai mult de spus. Franta are o incidenta de 8,8 la 100.000 locuitori.
            http://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/159-raport-boli-transmisibile-romania-2013/file
            Romania are o incidenta de …..87.
            http://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/159-raport-boli-transmisibile-romania-2013/file
            Franta vaccineaza doar grupurile la risc cu BCG.
            De ce vaccinam in roamnia de la nastere? Pt ca una e sa ai in jurul tau 8,8 si alta e sa ai 87 bolnavi. Adica riscul e mult mai mare. Apoi, vaccinul BCG nu este perfect. El ofera o protectie redusa ca timp si obiectivul vaccinarii este de a preveni formele grave de TBC precum miliara si meningita TB. Un bebelus vaccinat poate dezvolta tb ganglionar sau respiratorie dar nu va dezvolat formele severe. Un copil nevaccinat se va duce direct in forma severa!
            Durata protectiei oferita de vaccinul BCG este in medie de 10-13 ani.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      3. Pt ca vaccinul rotaviral actual nu acopera toate tulpinile circulante. mai exista inca tulpini circulante neacoperite de vaccin dar cele mai frecvente sunt acoperite.
      Alte boli ale copilariei care se produc sunt varicela ptcare vaccinul este doar optional si au fost pt rujeola si rubeola la copii nevaccinati.
      America trece acum printr-o astfel de experienta, urmariti fenomenul si veti intelege cat de important este sa pastrezi o acoperire vaccinala ridicata chiar intr-o tara care de ceva vreme a declarat rujeola eliminata.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      4.Categoric aici atingeti o problema corecta. Vaccinurile actuale sunt mult imbunatatite dar si testate inainte de a intra pe piata. Si hexavalentul are studii pe multi pacienta dar si o experienta deja. Data primei autorizari este anul 2000. Deja avem 15 ani experienta.
      http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000296/WC500032505.pdf
      Exista foarte multe argumente sa nu apar alte reactii adverse mai tarziu deoarece imbunatatirea acestora nu se face prin aducerea unui adaos periculos ci excluderea unor componente care au determinat in trecut reactii adverse mai amplificate. ma intorc la pertusisul acelular care era mult mai reactogen si provoca mai frecvent durerere local asau febra.
      Polio, folosim acum acum polio inactivat (IPV) deoarece in Europa polio a fost eliminata (nu eradicata) In momentul in care se va demonstra ca avem un singur caz de polio, vom reveni la polio oral (OPV) cu reactiile adverse mai frecvente.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      5. Nu exista nici o legatura intre boli autoimune si vaccinare. Exista foarte multe studii dintre care unele sustin ca bolile autoimune si alergiile sunt mai frecvente la nevaccinati, vaccinul fiind astfel mai protejati!

      • roxi spune:

        Si care ar fi concret studiile astea atat de ,ulte? Unde au fost efectuate? In ce perioada si pe ce esantion de copii, adulti?

  • Iuliana spune:

    Buna ziua,
    Mie imi este teama sa-mi vaccinez copilul deoarece am citit un prospect al unui vaccin, iar autismul era unul dintre reactiile post-vaccinare. Apoi am citit o carte scrisa de un medic care s-a informat din mai multe carti scrise de medici din mai multe tari in ultimii ani. Adica au la baza niste cercetari.
    Eu de exemplu, nu stiu daca copilul meu este alergic la vreun component din vaccinuri si daca ramane cu retard mintal sau autism, ce fac???
    Pe de alta parte, daca ia poliomielita si ramane paralizat, ce fac??
    Deci, se pare ca orice as alege, niciodata nu se stie sigur ce se va intampla…

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Buna Iuliana
      Exista un singur studiu care spune ca un anume vaccin ar produce autism. Acesta este efectuat pe 12 copii iar revista care l-a publicat (The Lancet) l-a si retras pentru masluire. Autorul a si fost dealtfel exclus din Colegiul regal britanic.
      asta se intampla in 1998. De atunci au aparut mii de studii efectuate pe cca 14 milioane de subiecti. Nici unul nu a stabilit relatia de cauza efect intre vaccin si autism.
      Asadar, vaccineaza copilul fara grija. Beneficiile sunt mult mai uriase decat reactiile adverse. Eu insumi mi-am vaccinat fetitele la timpul lor si in fiecare an antigripal!

      • Gilda spune:

        Doamna Dumitra, acel studiu era de fapt doar un paper si NU a spus niciodata ca un anume vaccin ar produce autism. In paper scria ca NU a fost gasita o cauzalitate directa. Acel paper este pe net disponibil si poate fi citit, sau credeti ca romanii nu mai stiu deloc engleza?

        „We did not prove an association between measles, mumps, and rubella vaccine and the syndrome described. Virological studies are underway that may help to resolve this issue.”
        „We did NOT prove”, adica „NU am demonstrat”.
        Lasati minciunile, doamna Dumitra!
        http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(97)11096-0/fulltext

  • Redactia EduMedical spune:

    Buna ziua,
    Va rog frumos sa imi spuneti daca copilul poate merge la gradinita in cazul in care nu a recuperat complet schema de vaccinare.

    • Dr. Emiliana Costiug, Medic de familie spune:

      Legislatia va permite deocamdata sa duceti copilul la gradinita, chiar nevaccinat fiind. Sunt unele tari in care unitatile de invatamant pot refuza copiii nevacinati pentru ca nu-si asuma riscul imbolnavirii celorlalti copii. Pentru ca sunt copii care, din motive medicale, nu pot fi vaccinati. Pe acei copii trebuie sa-i protejam asigurandu-ne ca in anturajul lor sunt doar copii vaccinati care nu pot sa se imbolnaveasca si sa transmita boala. Pe de alta parte, daca-ti trimiti copilul nevaccinat intr-o colectivitate de copii, dai dovada de un mare curaj si-ti asumi o mare raspundere, un mare risc.

      • Romina spune:

        care risc? Copilul vaccinat, cel protejat de toate bolile, sa ia vreo boala de la copilul nevaccinat?Pai atunci nu punem sub semnul intrebarii eficacitatea vaccinarii??? Daca un copil vaccinat se poate imbolnavi de la cel nevaccinat??

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Un copil vaccinat se poate imbolnavi de la un alt copil bolnav prin mai multe feluri. In primul rand vaccinarea pt a fi 100% eficienta trebuie sa imbrace ambele forme de protectie. adica individuala si de grup. Protectia individuala pt copilul vaccinat este uneori de 95-99%. Acel copil din procentul care e ineficient este la risc. El nu are nici o vina. E nonresponder. Va fi protejat 100% daca nu are de unde sa ia boala insa.
          Eficacitatea vaccinarii si limitele acesteia se cunosc foarte bine. Ele sunt dovedite de-a lungul timpului cand anumite boli au fost eliminate sau eradicate. Mai mult deact atat, noi le si facem cunoscute pt a fi constientizate la justa lor valoare. Chiar si in aceste conditii vaccinurile raman niste instrumente de lupta contra unor boli infectioase inegalabile ca valoare.

          • Gilda spune:

            Retorica imbatabila plina de minciuni!

    • Iuliana spune:

      ALATURA-TE GRUPULUI „VACCINURI PRO SI CONTRA” PENTRU TOATE INFORMATIILE: https://www.facebook.com/groups/362136530542906/

      • Dr. Sandra Alexiu spune:

        Pe acest site oferim recomandari validate, sprijinite pe cercetari stiintifice si pe dovezi, tocmai pentru a contracara atitudinile nefocndate de tipul celor pe care doriti sa le promovati si care sunt realmente iresponsabile, promovand in populatie nevaccinarea pornind de la premise nefondate, uneori chiar inventate si argumentand fals, cu dovezi nestiintifice. In plus, pe blogurile si grupurile pe care lepromovati nu permiteti ideile pro si contra, cum s-ar crede din denumirea postata. prin urmare, avand in vedere ca postati la toate mesajele fara legatura cu subiectul, doar pentru promovare, veti fi considerata troll si tratata ca atare, daca mai postatati.

        • Romina spune:

          Nu inteleg, de cand toxinele din vaccinuri sunt benefice organismului, precum metalele grele? hai sa fim seriosi! Despre ce vorbim? Se stie ca totul este o mare minciuna,vuiesc site-urile nationale si internationale, sunt dezbateri la televizor in Franta din aceasta cauza, cum ca totul este pentru ca producatorii de medicamente sa vanda, pe seama bolilor noastre.Cat de prost poti fii sa crezi ca aluminiul si alti adjuvanti toxici din vaccinuri sunt benefici pentru organismului??? In Germania, pe toate produsele cosmetice este obligatoriu sa se treaca daca au in continui aluminiu sau nu…oare de ce? Vaccinul este sanatos, la fel cu si fumatul este…In Romania se tine totul ascuns, doar altfel nu vor mai exista cobaii prosti ai Europei!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.