Vaccinarea impotriva otitei medii acute – recomandata de Societatea Romana de Pediatrie

srpDintre toate bolile cauzate de infectia cu pneumococ, otita medie acuta afecteaza cel mai adesea copiii si poate fi prevenita prin vindecare, atrage atentia Societatea Romana de Pediatrie (SRP). Atentionarea reprezinta o completare a faptului ca vaccinul pneumococic va fi introdus in Schema Nationala de Imunizare.

Totodata, reprezentantii SRP subliniaza faptul ca vaccinarea antipneumococica este cu atat mai necesara cu cat aceasta bacterie a dezvoltat rezistenta la antibiotic, iar numarul acestor cazuri este din ce in ce mai mare. De asemenea, specialistii au mai insistat asupra faptului ca in special copiii mai mici de cinci ani, care merg la gradinita sau la cresa, prezinta un risc de trei ori mai mare de a face otita medie acuta.

Ce este otita medie

Otita medie acuta este o afectiune ce se manifesta prin durere severa la nivelul urechii, stare generala proasta, febra si diaree, tulburari de somn, iar netratata la timp poate determina pierderea auzului. Otita medie acuta afecteaza trei din patru copii, cel putin o data pana ce acestia implinesc varsta de trei ani. Printre cele mai frecvente complicatii ale otitei medii acute se numara: paralizia faciala, mastoidita, abcesul cerebral si meningita. In cazul in care se agraveaza, pacientii afectati de otita medie acuta pot necesita interventii chirurgicale.

Dupa pneumonie, otita medie acuta este boala copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania si cu toate acestea foarte putini sunt cei care cunosc sau folosesc mijloace de preventie moderne. Din cauza faptului ca pneumococul se raspandeste pe calea aerului, bolile pneumococice sunt mai frecvente primavara si iarna.

Care sunt consecintele otitei medii acute la copii?

Contrar altor boli, copiii care se confrunta cu otita medie nu sunt protejati pentru tot restul vietii de aceasta afectiune, ci dimpotriva, sunt expusi riscului de recurenta. Din acest motiv, unul din trei copii cu sufera de sase episoade de otita medie acuta pana la implinirea varstei de sapte ani.

In cazul in care nu sunt vaccinati impotriva otitei medii acute, 60% dintre copiii afectati in mod repetat de aceasta afectiune pot ramane fara auz, din cauza acumularii de lichid in spatele timpanului. Concret, cele mai recente date disponibile in acest sens releva faptul ca in Romania sunt raportate annual 139.480 de cazuri de otita medie acuta, dintre acestea 5.480 fiind diagnosticate in spital si in jur de 40.000 de cazuri fiind depistate de medicul specialist, iar peste 94.000 de medicii de familie.

De ce este necesara vaccinarea antipneumococica la copii?

Vaccinarea pneumococica asigura protectia impotriva complicatiilor si a suferintei de provocate de otita medie acuta, dar si impotriva formelor invazive de boala, precum pneumonia si meningita.

Sursa stire: Agerpres

Va reamintim:

Otita simptome: durere la nivelul urechii, senzatia de ureche infundata, scaderea auzului, secretii care apar la nivelul urechii.

Tratament otita copii:
Odata ce apar simptomele unei otite, iar durerea de la nivelul urechii se intensifica, in special pe timpul noptii, este necesara vizita la medic. Acesta va prescrie tratamentul potrivit pentru vindecarea otitei. Medicul va prescrie tratament medicamentos, dar si unul local care consta in aplicarea unor solutii cu antibiotic.

Etichete otita medie, tratament otita copii, otita simptome

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.