Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon

vaccin diabet tip IBolnavii cronici, femeile insarcinate, varstnicii si personalul medical – cei mai expusi in fata virusului gripal!Organizatia Mondiala a Sanatatii deruleaza Campania de Informare privind Gripa. Odata cu sosirea anotimpului rece apar si cazurile de gripa, caracterizate prin infectii ce afecteaza tractul respirator superior, care se raspandesc cu usurinta, in special prin tuse, stranut sau in urma contactului direct cu o persoana infectata.

Pentru cea mai mare parte a populatiei, efectele gripei nu sunt grave de obicei, insa in cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor insarcinate si al bolnavilor cronici, cei care sunt cei mai vulnerabili in fata gripei, pot aparea complicatii periculoase, ce pot duce in cazuri extrem de grave chiar la deces. O alta categorie expusa gripei este personalul medical, care, prin natura meseriei, intra in contact cu pacienti de la care pot contacta virusul gripal.
Potrivit unui comunicat de presa al Colegiului Medicilor din Romania, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei si a complicatiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate in grupele de populatie la risc, sa se vaccineze inaintea inceperii sezonului gripal.

Luna octombrie este cea mai indicata pentru efectuarea vaccinului anual antigripal, astfel, in acesta perioada, Organizatia Mondiala a Sanatatii deruleaza cea de-a IV-a editie a Campaniei de Informare privind Gripa, aducand in centrul atentiei implicatiile pe care le poate avea gripa la nivelul sanatatii populationale si importanta imunizarii prin vaccinare.

Persoanele cu probleme medicale cronice – cu afectiuni precum diabetul, bolile cardiace, boala cronica de rinichi, boli pulmonare, tulburari neurologice, sistem imunitar slabit, obezitate extrema, astm sau afectiuni hepatice cronice sunt printre cei mai expusi in fata gripei.

Prin vaccinare, se reduce riscul de agravare a bolii, de spitalizare si chiar situatiile, in care viata poate fi pusa in pericol.

Totodata, persoanele cu probleme de sanatate cronice pot prezenta un sistem imunitar slabit, din cauza bolii in sine (ex: infectia HIV, diabet) sau din cauza tratamentului (steroizi, chimioterapie). Aceste lucruri ingreuneaza lupta organismului impotriva infectiei gripale, crescand riscul de complicatii, precum pneumonia, de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea anuala.

Gripa poate avea efecte periculoase si in cazul femeilor insarcinate, avand potentialul de a genera complicatii serioase. Sarcina determina modificari temporare in sistemul imunitar, care expun femeia la gripa, existand si pericolul de afectare a fatului, din cauza gripei.

Si nou-nascutii pot fi afectati de gripa, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat si, astfel, nu este capabil sa lupte cu infectiile.

Gripa in timpul sarcinii poate conduce si la nastere prematura sau la nasterea unui copil cu o greutate sub cea normala.

Gravidele care manifesta semne ale gripei, din care amintim: tuse, durere in gat, febra, secretii nazale, probleme respiratorii, dureri de cap, greata sau alte simptome trebuie sa apeleze imediat la medic. Astfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca vaccinarea sezoniera impotriva gripei este cea mai buna alegere in sarcina pentru mama si copil, fiind sigura in toate stadiile sarcinii.

Gripa poate sa aiba urmari grave si in randul persoanelor de peste 65 de ani, tinand cont ca intre 80-90% dintre decesele asociate gripei se produc la persoane aflate in aceasta categorie de varsta, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Persoanele in varsta prezinta un risc ridicat de spitalizare in caz de gripa, deoarece sistemul imunitar este slabit si lupta mai greu cu infectiile.

Vaccinarea anuala, inainte de inceperea sezonului gripal, este cea mai eficienta metoda de a reduce riscul de imbolnavire, de complicatii ale gripei, de spitalizare si in anumite cazuri, de deces.

Expus unui risc crescut de a contacta gripa, in comparatie cu populatia adulta generala, este si personalul medical. Cei care lucreaza in sistemul medical pot lua gripa de la pacienti sau de la colegi.

In timpul epidemiilor de gripa, anumite studii au aratat ca peste 50% din personalul medical care ingrijeste pacientii cu gripa poate contacta boala, cei mai vulnerabili profesionisti fiind cei care lucreaza in departamentele de urgenta si in clinici, dar si asistentele medicale, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Odata contactat virusul de catre un membru al personalului medical, acesta poate fi transmis mai departe, atat la pacienti, cat si la toti cei cu care interactioneaza.

Unii pacienti pot dezvolta complicatii periculoase, existand cazuri de decese provocate de gripa in unitatile medicale neonatale de ingrijire intensiva si in cele de oncologie pediatrica, in urma transmiterii virusului de la personal medical la pacient, mai evidentiaza datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Astfel, vaccinarea este recomandata intregului personal medical, inaintea inceperii sezonului de gripa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii demareaza, anual, Campania de informare, comunicare si de crestere a nivelului de constientizare a pericolelor implicate de gripa, cu accentul pe anumite categorii vulnerabile ale populatiei si pe importanta administrarii vaccinului antigripal, in sezonul rece.

Anul acesta, Campania, ajunsa la cea de-a IV-a editie, se implementeaza in 19 tari europene. Alaturi de Albania, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Republica Ceha, Georgia, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Turcia si Ucraina, si Romania este inclusa in campanie. Evenimentul implica o serie de actiuni axate pe informarea profesionistilor din sfera medicala, dar si a populatiei generale, cu privire la necesitatea vaccinarii de sezon – o masura esentiala in prevenirea gripei si a potentialelor sale complicatii.

Organizator: Organizatia Mondiala a Sanatatii – Biroul pentru Romania

Campania de Informare privind Gripa se deruleaza sub egida Ministerului Sanatatii

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.