Studiu: Chiar si copiii alaptati la san au nevoie de suplimente cu vitamina D

Potrivit unui studiu publicat recent, multi copii hraniti la san ar putea sa nu primeasca suficienta vitamina D pentru ca mamele lor prefera sa nu le administreze suplimente, informeaza Reuters.

Medicii pediatri recomanda ca mamele sa isi hraneasca bebelusii exclusiv prin alaptare la san pana la varsta de sase luni, deoarece acest lucru poate reduce riscul de infectii ale urechii si respiratorii, dar si de aparitie a sindromului de moarte subita a sugarului, de alergii, obezitate infantila si diabet.

Dar pentru ca in general, laptele matern nu contine o cantitate suficienta de vitamina D, necesara pentru dezvoltarea unui sistem osos sanatos, Academia Americana de Pediatrie sfatuieste mamele care au copii sugari sa le administreze acestora suplimente de vitamina D.

Ca alternativa, femeile care alapteaza pot lua ele suplimente de vitamina D – in general, intre 4.000 si 6.000 UI pe zi. Astfel, laptele matern va contine o cantitate suficienta din aceasta vitamina si nu mai este nevoie de suplimente administrate sugarilor, precizeaza sursa citata si de Agerpres.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta americani au realizat un studiu pe 184 de femei care alaptau la san.

Dintre acestea, 44 le ofereau copiilor formule pentru sugari in completarea laptelui matern. In total, numai 55% dintre femei au declarat ca le dadeau bebelusilor suplimente cu vitamina D si doar 42% le administrau doza recomandata de 400 UI.

„Multe femei nu erau constiente de necesitatea suplimentarii cu vitamina D sau medicul lor nu le recomandase suplimentarea.  Altele credeau ca laptele matern continea toti nutrientii necesari, iar unele au mentionat ca administrarea unui supliment reprezinta un inconvenient, bazandu-se pe experienta negativa avuta cu ceilalti copii”, a declarat autorul principal al cercetarii, dr. Tom Thacher, om de stiinta la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, Statele Unite, potrivit Reuters si Agerpres.

Deficienta severa de vitamina D poate conduce la rahitism, supranumit boala oaselor moi, la aparitia unor crize cauzate de nivelul scazut de calciu sau la insuficienta cardiaca pediatrica. In timp ce adultii pot beneficia de vitamina D de la soare, expunerea directa la razele acestuia nu este recomandata in cazul sugarilor.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.