Saptamana Internationala a Alaptarii – Alaptarea si silueta

ALAPTAREA SI SILUETAIntre 1-7 august, cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii, in cinsprezece orase din Romania au loc evenimente pe tema alaptarii cu acces gratuit pentru parinti.  2016 este al doilea an in care Romania se aliniaza tarilor din intraga lume, dand importanta cuvenita alaptatului si beneficiilor acestuia pentru copii.

In Bucuresti, Asociatia SAMAS invita mamele pe 5 august, de la ora 17:00, la Centrul SAMAS din str. Parangului nr. 43, Sector 1, la evenimentul ”Alaptarea si silueta” in cadrul caruia,  Andreea Andrei – moasa si educator perinatal SAMAS, Codruta Gabriela Nedelea – consilier in nutritie si remodelare corporala si Adyna Cozma – kinetoterapeut si educator perinatal SAMAS vor vorbi despre diverse subiecte legate de alaptare, nutritie si gimnastica in timpul sarcinii, dar si de dupa nastere.

Persoanele care doresc sa participe se pot inscrie pe pagina de Facebook a Asociatiei SAMAS, la link-ul: http://bit.ly/2ao8Nov

„Este momentul ca promovarea si sustinerea alaptarii in Romania sa devina o prioritate nationala de sanatate. Toate forurile mondiale de sanatate, si chiar si cele economice, au luat act de legatura direct proportionala, dovedita prin nenumarate studii, intre alaptarea bebelusului si starea sa de sanatate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuala, pe toata durata vietii. In acest context, asociatia SAMAS isi doreste sa ofere unui numar cat mai mare de mame din Romania, informatii corecte despre alaptare inca din perioada prenatala si, cel mai important, suport practic mamelor care intampina dificultati in cursul alaptarii. Este obiectivul nostru sa sustinem alaptarea bebelusilor intocmai dupa recomandarile OMS. De aceea, am lansat anul acesta o campanie pro-alaptare prin care, pe de-o parte, punem la dispozitia mamelor informatii si suport pentru alaptare, iar pe de alta, le multumim, pentru aceasta prima investitie nepretuita in sanatatea si viitorul copiilor lor”, a declarat Ana Maita – Purtator de Cuvant Asociatia SAMAS.

Lipsa de informatii teoretice si practice, motivul pentru care romancele renunta la alaptare

Desi in ultimii ani s-a observat o crestere a numarului de mame care alapteaza exclusiv, beneficiile laptelui matern inca nu sunt indeajuns cunoscute. Conform unui studiu online realizat la cererea Parenting Ads, pe un esantion de 475 de mame cu copii intre 0-36 luni, 56% dintre mamele care nu alapteaza sau nu au alaptat declara ca nu au avut lapte suficient. Conform studiilor medicale, 98% dintre mame pot alapta daca primesc ajutorul si sustinerea necesare imediat dupa ce nasc. Astfel, rezultatele studiului Parenting Ads reconfirma nevoia de educatie si informare a mamelor pe aceasta tema.  Maternitatile joaca un rol decisiv in educarea mamelor, in perioada lauziei, insa doar 33% dintre mamici spun ca au fost instruite despre alaptarea exclusiva (sursa: studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” si UNICEF in 2011)

Daca la nivel global rata medie a alaptarii este de 32%, la noi in tara – conform studiului din 2011 – este de
12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alaptat exclusiv daca in afara de laptele matern nu mai primeste niciun fel de alte lichide (apa, ceai, suc etc.) Rezultatele acestui studiu arata ca ponderea copiilor alaptati exclusiv in prima luna de viata este de 31%, in urmatoarea luna de 22.7%, ajungand in luna a sasea la doar 3.4%.

Educatia mamei este un factor ce influenteaza alaptarea exclusiva, de mentionat ca, atat mamele cu educatie superioara, cat si cele cu un nivel scazut de educatie inregistreaza cele mai mari procente, 15% si respectiv, 17%. De asemenea, conform aceluiasi studiu,  prevalenta alaptarii exclusive, in mediul urban, este aproape de doua ori mai mare decat in mediul rural, 15,4% fata de 9,8%, existand variatii importante in privinta alaptarii exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicata rata de alaptare a fost inregistrata in zonele Moldova si Dobrogea – 16.1%, cea mai mica, aproximativ 10%, in regiunile Muntenia – Bucuresti, Banat si Oltenia.

„Laptele de mama este primul si, cred, unul din cele mai importante daruri pe care mama il face copilului sau. Punerea nou-nascutului la san in prima ora de viata faciliteaza instalarea secretiei lactate, adaptarea copilului la viata extrauterina si formarea legaturii incredibile dintre mama si copil. Laptele de mama este alimentul perfect pentru sugar si contine toate substantele nutritive necesare dezvoltarii normale a organismului, precum si o multime de factori imunitari si imunomodulatori. Copilul alimentat natural nu este protejat doar pe perioada alaptarii, el este aparat si pe termen lung impotriva infectiior, alergiilor si a unor boli cronice grave. Alimentatia naturala are rol in stabilirea unui comportament alimentar corect pe termen lung si imbunatateste performantele scolare ale copilului. Ca medic neonatolog, incurajez mamele sa alapteze exclusiv la san pana la sase luni si apoi, in paralel cu diversificarea, pana la doi ani, laptele de mama fiind unica sursa pura si perfect adaptata pentru necesitatile copilului”, a declarat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog.  

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.