Cum ne putem feri de rujeola

Ce este rujeola?

Rujeola este o boala a copilariei extrem de contagioasa. Rujeola la copii este extrem de des intalnita, principala cauza a raspandirii bolii fiind lipsa vaccinarii copiilor. Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.

Cine este expus la rujeolă?

Susceptibilitatea este generală, deoarece virusul rujeolic are infecțiozitate mare, toți cei nevaccinați sau vaccinați incorect sunt neprotejați și sunt vulnerabili.  Cei care au trecut prin boală au anticorpi protectori. La fel și cei care sunt vaccinați cu cele două doze de vaccin – doza 1 la vârsta de 12 luni, doza 2 la vârsta de 5 ani – au o imunitate care îi protejează zeci de ani.

Suplimentele alimentare și extractele de plante NU determină producerea de anticorpi, deci implicit NU protejează față de rujeolă!

O  vulnerabilitate crescută au bebelușii cărora nu se aplică schema de vaccinare antirujeolică deoarece la această vârstă vaccinul nu produce anticorpi la nivel protector. Dacă bebelușul este născut dintr-o mamă care la rândul ei nu are imunitate față de rujeolă (nevaccinată) are un risc de 100% să facă boala; cu cât este mai mic, cu atât forma de boală va fi mai gravă.

Rujeola in sarcina

Gravidele care nu au anticorpi față de rujeolă sunt o categorie specială cu expunere mare față de boală, deoarece pe parcursul sarcinii se produc modificări ale sistemului imunitar care devine mai puțin reactiv în fața infecțiilor de orice fel. De aceea este important ca înainte să rămână însărcinată, femeia să facă analize pentru depistarea nivelului anticorpilor antirujeolici; în cazul în care nu are protecție vaccinul este absolut necesar, având grijă ca o lună după vaccinare să evite sarcina!

O a treia categorie de vulnerabili o constituie copiii cu boli cronice grave, neoplasme, leucemie, SIDA, suferințe neurologice grave, imunocompromiși (adică nu au imunitate, și nu reaționează la vaccinuri) etc care nu pot fi vaccinați, sau chiar dacă ar fi vaccinați nu ar produce anticorpii necesari, a căror singură șansă este imunitatea de grup, adică protecția pe care o realizează cei din jur fiind vaccinați – nu se îmbolnăvesc și nutransmit  boala.

 

Ce măsuri de protecție avem contra rujeolei?

Nu există altă protecție decât vaccinarea împotriva rujeolei! 

Înainte de a pleca în vacanță împreună cu copilul dvs asigurați-vă că are vaccinările la zi, sau, dacă nu este vaccinat nu îl luați, indiferent că mergeți în țară sau în străinătate.

Vezi aici toate detaliile privind vaccinarea.

 

Informarea comunității, în caz de rujeolă

Comunicarea este foarte importantă deoarece există grupe de pacienți pentru care vaccinarea nu este posibilă, iar boala ar putea fi extrem de grea sau chiar fatală (vezi articolul Pentru cine NU se recomandă vaccinarea). În plus, în cazul rujeolei nu există purtători sănătoși – oricine nu a fost imunizat și intră în contact cu virusul, va dezvolta boala.  

Dacă v-ați îmbolnăvit de rujeolă sau dacă aveți un copil bolnav de rujeola este important să comunicați acest lucru cât mai repede către:

  • medicul de familie
  • comunitatea de lucru (grădinița/școala, locul de muncă, grupul de joacă al copilului etc.), astfel încât ceilalți să își poată lua masurile necesare. Dacă aveți 2 copii dintre care unul este bolnav, anunțați și comunitatea din care face parte copilul sănătos, respectiv comunitatea din care faceți parte dumneavoastră, la muncă.

Ideal ar fi să faceți această comunicare prin SMS, cât mai rapid după ce aveți un diagnostic stabilit de către un medic. Nu comunicați înainte de a avea un diagnostic.

Pentru a fi informați corespunzător de cazurile de rujeolă este bine să vă asigurați de următoarele:

  • că școala / grădinița copilului are ca normă de conduită să informeze părinții de astfel de situații și modalitatea de informare (de exemplu dacă se trimit scrisori, acestea pot ajunge mult prea târziu);
  • să aflați ce acțiuni sunt luate în cadrul școlii sau grădiniței (dezinfectie, proceduri, etc.)
  • discutați cu medicul de familie ce măsuri trebuie să luați privitor la dumneavoastră sau la copilul dumneavoastră.

 

Reintrarea în comunitate a persoanei care a fost bolnavă

Reintrarea în comunitate a unei persoane care a fost bolnavă de rujeolă este permisă doar după ce nu mai este contagioasă, deci la minim 4 zile după dispariția erupției.

 La copii, reintrarea în comunitate se face cu acordul medicului, care examinează pacientul și emite avizul epidemiologic.

Este foarte important să rețineți că reintrarea în comunitate pe perioada în care pacientul este contagios îl pune în pericol atât pe acesta (dumneavoastră sau copilul) datorită complicațiilor la care se expune, cât și pe cei din jur.

 

Etichete: rujeola la copii, ce este rujeola, rujeola in sarcina

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • Ginghina Silvia, medic spune:

    Nu e nici un pericol, o persoană vaccinată nu este contagioasă.

  • rodica bucur spune:

    Buna ziua, eu am 61 de ani si nepoata mea face azi al doilea vaccin ror, doilea vaccin, as vrea sa stiu daca pentru mine este periculos sa stau cu ea, nu stiu daca am fact acest vaccin in viata mea. Va multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.