Rezultatul unui studiu realizat recent arata ca doi barbati s-au vindecat de virusul HIV

Hamburger din celule stem la 250.000 de euroRenasc sperantele pentru pacientii infectati cu virului HIV. O noua cercetare a unor oameni de stiinta vorbeste despre doi  barbati infectati cu HIV, virusul care declanseaza SIDA si care s-au vindecat spontan dupa ce au medicii au integrat retrovirusul – degradat si neutralizat – in ADN-ul celor doi pacienti.

Cei doi pacienti au fost infectati cu HIV fara sa fie insa niciodata bolnavi de SIDA si nu au prezentat niciodata concentratii virale detectabile in sange, precizeaza autorii acestui studiu, ale carui rezultate au fost detaliate in publicatia specializata Clinical Microbiology and Infection.

Niciunul dintre cei doi pacienti nu a urmat un tratament contra SIDA.

„Aceasta cercetare reprezinta o noua pista catre vindecare”, a declarat profesorul francez Didier Raoult, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu, citat si de Mediafax.

Cercetarea care a fost realizata cu ajutorul unor tehnici moderne, a permis reconstituirea virusului descoperit in genomul celor doi pacienti.

Oamenii de stiinta au putut astfel sa demonstreze ca virusul era inactivat de un sistem care intrerupe informatia livrata de genele virusului.

Acest sistem, denumit „codon-stop”, determina stoparea procesului de sinteza a proteinelor, coordonat de o gena. Virusul devine astfel incapabil sa se multiplice, dar ramane prezent in ADN-ul pacientilor.

Aceste intreruperi ar fi datorate unei enzime cunoscute, Apobec, care face parte din arsenalul organismului uman folosit in lupta contra virusului, dar care este de obicei dezactivata de o proteina a virusului (proteina „vif”).

Autorii studiului afirma ca acest studiu ofera noi perspective de vindecare prin utilizarea sau stimularea acestei enzime si de detectare pentru pacientii nou infectati, cei care au sanse de vindecare spontana.

Profesorul Didier Raoult mai crede ca studiul sau ar putea duce inclusiv la o revizuire a definitiei conceptului de „vindecare”, care, in prezent, se bazeaza doar pe ideea eliminarii din organism a virusului.

La primul pacient in varsta de 57 de ani, care a facut obiectul studiului, infectarea cu HIV data de peste 30 de ani, iar diagnosticarea s-ar fi realizat in anii 80’.

La pacientul a doilea, un barbat din Chile in varsta de 23 de ani, seropozitivitatea i-a fost descoperita in anul 2011, dar medicii au precizat ca acesta era infectat la acel moment de cel putin trei ani.

Ambii pacienti nu prezentau in organism factori cunoscuti de rezistenta la HIV.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.