Programele de preventie a cancerului la femei: ce trebuie sa stim despre ele?

femeie obositaPeste 60% din cancere sunt determinate exclusiv de greselile din diviziunile celulare, complet independente de controlul nostru, sustin cercetatorii britanici in urma unui studiu realizat in 2015. Conform acestora, peste jumatate din tipurile de cancer semnalate la nivel global nu pot fi relationate direct cu istoricul familial, modul de viata nesanatos sau factorii de risc la care am fost expusi.

In completarea acestor informatii, alte studii au subliniat riscul incidentei crescute a cancerelor la femei, preconizandu-se ca o treime din femeile din lume se vor confrunta la un moment dat in viata cu acest diagnostic.

Principalele forme de cancer la care o femeie este expusa pe parcursul vietii si pentru care s-a inregistrat o rata mare a incidentei si mortalitatii in Romania sunt:

–    Cancerul mamar – afecteaza 1 din 8 femei pe durata vietii, cu o rata a mortalitatii de peste 35%;
–    Cancerul de col uterin – considerat a doua cea mai frecventa cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani;
–    Cancerul ovarian – depistat in cele mai multe din cazuri in faze avansate, cu cea mai scazuta rata de supravietuire.

Consecintele depistarii tardive a cancerelor la femei

Rata ridicata a mortalitatii in cazul diferitelor tipuri de cancere la femei (ovarian, col uterin si mamar) este generata, in special, de depistarea tardiva a acestora.

De prea putine ori aparitia cancerului se manifesta prin simptome evidente care sa indice necesitatea efectuarii unor analize si investigatii medicale.

In cazul cancerului ovarian, de exemplu, simptomele sunt atipice, ajungandu-se astfel ca doar 19% sa fie descoperite la inceput. La polul opus acestui prognostic pesimist, daca este depistat la timp, cancerul ovarian are, totusi, o rata de supravietuire, dupa 5 ani, de 90%.

In ceea ce priveste cancerul de san, aproximativ 80% dintre cazuri sunt depistate in stadii avansate, Romania aflandu-se pe primul loc la nivel european in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea in urma unui astfel de diagnostic.

Principalul motiv pentru care aceste tipuri de cancer sunt depistate in faza avansata este dat de lipsa de informare si investigarea tardiva a starii de sanatate.

Aceasta concluzie a fost un argument suficient pentru dezvoltarea, in Romania, a unor centre medicale specializate, dedicate sanatatii femeii.

Programele de preventie – cui se adreseaza si in ce constau?

Urmarea unui Plan de Preventie ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru toate femeile, indiferent de varsta pe care o au, si trebuie personalizat in functie de fiecare pacienta in parte.

In stabilirea Planului de Preventie, medicul specialist va tine cont atat de elementele distinctive, specifice ale pacientei (istoric familial, antecedente medicale, etc) cat si de varsta acesteia.

Investigatiile si analizele medicale standard recomandate de medicul specialist in functie de varsta pentru realizarea periodica sunt:
➢    consultatie ginecologica;
➢    ecografie transvaginala;
➢    testul Babes-Papanicolau;
➢    examenul de secretie vaginala;
➢    consultatie senologica;
➢    ecografie mamara (o data la 3 ani pana la 30 de ani, anual, dupa 30 de ani);
➢    testului HPV (o data la 3 ani, dupa 30 de ani);
➢    mamografia (dupa 40 de ani).

Primul pas pentru realizarea unui Plan de Preventie personalizat este consultarea unui medic specialist care va stabili directiile concrete ale acestuia si va include testele periodice si investigatiile potrivite fiecarei paciente.

Afla mai multe despre programele de preventie pentru sanatatea femeii pe www.donna-medicalcenter.ro.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.