Pacientii vor avea acces la cele mai noi tratamente

tratament-medicamentePotrivit unui comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii joi, 20 octombrie, pacientii vor avea acces la cele mai noi tratamente, dupa ce protocoalele de tratament care vizeaza arii terapeutice importante au fost finalizate. Acum urmeaza sa fie puse in dezbatere publica 17 protocoalele de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite prin hotarari de guvern deja adoptate.

Astfel, se asigura pentru un numar mare de pacienti accesul la cele mai noi alternative farmacoterapeutice pentru urmatoarele patologii:

– oncologie –  11 protocoale terapeutice pentru neoplasm renal, neoplasm colorectal, neoplasm pulmonar, neoplasm ovarian, leucemii, mielom multiplu;
– neurologie – 1 protocol terapeutic pentru scleroza multipla;
– cardiologie – 3 protocoale terapeutice pentru angina pectorala, prevenirea tromboemboliei venoas esi  hipercolesterolemiei;
– pneumologie – 2 protocoale terapeutice pentru BPOC si fibroza pulmonara.

Dupa incheierea dezbaterii publice, o etapa obligatorie, protocoalele vor fi publicate in Monitorul Oficial. Termenul pana la care toate aceste proceduri ar trebui sa fie indeplinite este jumatatea lunii noiembrie. Noile molecule sunt deja pe lista de medicamente compensate si gratuite astfel ca pacientii vor avea acces imediat la tratament.

De asemenea, ANMDM a revizuit si 60 de protocoale terapeutice existente pentru urmatoarele patologii: diabet zaharat, hemofilie, hepatita cronica cu virus C, boala Gaucher, osteoroporza severa, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita idiopatica juvenila, artrita psoriazica, boala Alzheimer, dementa asociata cu bolile cardiovasculare, boala Parkinson, mai scrie in comunicatul ministerului.

Conform legii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a analizat critic si a avizat protocoalele terapeutice elaborate si/sau modificate de comisiile de specialitate ale Ministerului. Institutiile implicate in acest proces au facut toate demersurile necesare pentru ca acest proces sa se desfasoare cat mai rapid, in interesul pacientilor. In felul acesta s-au evitat intarzierile din anii trecuti. De exemplu, in 2015, elaborarea protocoalelor terapeutice pentru reumoatologie a durat 9 luni, mai scrie in informarea MS.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.