Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

saptamana-europeana-a-vaccinarii-2016Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri si exista 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub varsta de un an.

1.    Prima masura este coborarea varstei de vaccinare cu prima doza de vaccin ROR la 9 luni, in conformitate cu prevederile internationale privind actiunile intreprinse in caz de epidemie si cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristica a actualei epidemii de rujeola este ca afecteaza si copiii cu varsta sub un an (rata incidentei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinati mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinati conform Programului National de Imunizare la varsta de 12 luni si la varsta de cinci ani.

2.    De asemenea, recomandarea expertilor OMS este de a realiza cat mai repede recuperarea copiilor din grupa de varsta sub cinci ani care nu au nicio doza de vaccin si a copiilor din grupa de varsta 5-9 ani care nu au doua doze de vaccin ROR conform Calendarului National de Vaccinare.

3.    Pentru punerea in practica a acestor masuri, medicii de familie au inceput catagrafierea copiilor eligibili intre 9 luni si 9 ani complet nevaccinati cu ROR si pe cei cu varsta intre 5 si 9 ani care au o singura doza de vaccin. In plus, acolo unde este posibil, asistentii comunitari si mediatorii sanitari au inceput deja convocarea copiilor la cabinete.

4.    Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente in acest moment, atat pentru vaccinarile suplimentare cat si pentru cele la termen. Astfel, la nivel national sunt disponibile in jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR.

Conform celor mai noi date furnizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile in acest moment sunt confirmate cazuri in 32 de judete. Cele mai multe sunt in Arad (454), Mures (238) si Timis (240).

Limitarea epidemiei de rujeola nu se poate face decat cu ajutorul parintilor care inteleg responsabilitatea pe care o au in a-si proteja copii impotriva acestei boli care ii poate ucide sau afecta pe viata. Vaccinul este singura arma eficienta cu care se poate lupta impotriva acestei boli grave. Ministerul Sanatatii recomanda parintilor sa ia legatura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cat mai curand posibil.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • Anca spune:

    Exista sau nu contraindictie pt vaccinare ROR in cazul suspiciunii de intoleranta la ou. Astept rezultatul analizelor panel 36 alergeni care inteleg ca include se oul. Pe internet gasesc informatii contradictorii, iar pediatra a refuzat vaccinarea si imi recomanda dor vaccinare cu internare. Copilul are 13 luni, singura data cand i-am administrat galbenusul la 8 luni l-a vomitat. ce ma sfatuiti?

    • Anca spune:

      mentionez ca nu e clar ca galbenusul a provocat rau copilului, ci s-a intamplat in vacanta cand a intrat in contact cu copii cu diaree/varsaturi; pediatrul din oras sustinand ca este orasul plin de copii cu viroza intestinala

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.