Masuri pentru a imbunatati viata unui bolnav de Alzheimer

manBoala Alzheimer afecteaza in mod direct stilul de viata al bolnavului, ceea ce presupune anumite schimbari pentru a reduce restrangerea activitatilor pe care o persoana care sufera de Alzheimer le poate face.

Cu ce probleme se pot confrunta bolnavii de Alzheimer

Alzheimer’s Association precieaza atat dificultatile cu care se poate confrunta un bolnav de Alzheimer, cat si modificarile necesare pentru ca viata sa sa decurga cat mai normal posibil.

Dificultati asociate afectiunii Alzheimer

Un bolnav de Alzheimer poate sa piarda notiunea timpului si a locului. In acest caz, el poate sa se piarda chiar pe o strada pana nu demult familiara. Totodata, poate sa i se para necunoscute anumite locuri din chiar vecinatatea casei.

O persoana cu Alzheimer poate sa uite cum se folosesc anumite obiecte si ustensile de bucatarie, gasindu-se in imposibilitatea de a-si folosi bucataria.

Sentimentul de nesiguranta, de neincredere este o caracteristica in boala Alzheimer.

Pentru a se deplasa, bolnavii de Alzheimer au nevoie in majoritatea cazurilor de un scaun cu rotile sau de un obiect care sa le mentina echilibrul de vreme ce, cu timpul, acestia incep sa aiba probleme cu stabilirea echilibrului corporal.

Alzheimer presupune si modificari de vedere, auz si in sensibilitatea la diferite temperaturi.

Pentru siguranta in casa a bolnavilor de Alzheimer, se recomanda:

  • Eliminarea din casa sau depozitarea obiectelor cu care bolnavul s-ar putea rani. Cele mai problematice spatii pe care trebui sa le luati in considerare sunt bucataria, subsolul sau garajul. In aceste ultime cazuri, este recomandat sa mascati intrarile in aceste spatii pentru preventia accidentelor neprevazute.
  • O lista a numerelor de telefon in caz de urgenta este absolut necesara in cazul in care este provocat un incediu sau o accidentare care necesita interventie medicala de urgenta.
  • Este recomandata eliminarea incuietorilor de la baie, bucatarie sau alte camere pentru ca bolnavul de Azheimer sa nu se incuie. In acelasi timp, persoana care are in grija un bolnav ar trebui sa pastreze un set de chei de rezerva in apropierea acestor incaperi.
  • Spatiile din interiorul camerei, in special podeaua, ar trebui pastrate libere, fara obiecte de care bolnavul de Alzheimer s-ar putea rani. Este recomandat sa se inlature obiecte precum suporturi de ziare si reviste, masutele de cafea si lampile cu picior.
  • Este recomandat sa se stabileasca o temperatura adecvata in cazul apei pe care persoana cu Alzheimer o poate folosi, avand in vedere ca aceasta poate avea dificultati in a distinge temepraturile foarte ridicate sau scazute.
  • In acelasi timp, trebuie evitata transformarea casei intr-un spatiu complet restrictiv care sa inhibe o viata cat se poate de normala bolnavului de Alzheimer.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.