Injectarea de celule stem in creier, tratament experimental pentru pacientii cu AVC

AVC-CELULE-STEMSansa de recuperare pentru victimele accidentelor vasculare cerebrale (AVC).

Conform unui material publicat de Live Science, pacientii care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) si au ramas tintuiti in scaunul cu rotile pot merge din nou dupa ce primesc un tratament experimental ce consta in injectarea in creier a unei solutii care contine celule stem.

„O femeie in varsta de 71 de ani putea doar sa-si miste degetul mare de la mana stanga la inceputul acestor teste. Acum poate sa mearga si sa-si ridice mana deasupra capului”, a sustinut Prof. Gary Steinberg, neurochirurg la Universitatea Stanford, care a realizat aceasta procedura la o parte dintre pacienti.

Acesta este un studiu clinic desfasurat de compania SanBio din Mountain View, California, o companie care se ocupa cu dezvoltarea de terapii regenerative pentru maladii neurologice si este cel de-al doilea care experimenteaza injectiile cu celule stem in creierul pacientilor care au suferit atacuri cerebrale.

Primul test a fost desfasurat cu rezultate promitatoare de compania britanica ReNeuron.

Potrvit Agerpres, toti pacientii care au participat la acest test clinic au aratat semne de recuperare. Scorurile obtinute de acestia pe o scara de 100 de puncte pentru evaluarea mobilitatii — unde 100 de puncte semnifica mobilitatea completa — s-au imbunatatit in medie cu 11,4 puncte. „Cele mai evidente schimbari in bine au fost remarcate in ceea ce priveste puterea, coordonarea, capacitatea de deplasare, de a-si folosi mainile si abilitatea de comunicare, in special la cei la care centrii vorbirii au fost afectati de atacul cerebral”, a explicat Steinberg.

„Obisnuiam sa credem ca circuitele cerebrale afectate sunt moarte. Acum trebuie sa regandim acest lucru, iar eu personal sunt de parere ca aceste circuite sunt doar inhibate dupa un AVC, iar acest tratament le ajuta sa se dezinhibe”, a mai adaugat el, conform sursei citate.

Va reamintim ca accidentul vascular cerebral (AVC) este considerat o urgenta medicala si apare atunci cand vasele de sange care duc oxigenul si nutrientii la creier nu mai functioneaza corect, fie sunt sparti, fie sunt infundati.

Principalele tipuri de AVC sunt: accident vascular cerebral ischemic si accident vascular cerebral hemoragic. Primul apare din pricina unui cheag de sange care blocheaza circulatia sangelui la nivelul creierului. Al doilea apare din pricina unei sangerari la nivelul creierului, sau in interiorul creierului.

AVC tratament. Primordial este ca pacientul care a suferit un AVC sa ajunga cat mai repede la camera de garda a unui spital.

Accidentul vascular cerebral ischemic este intalnit in majoritatea cazurilor – aproximativ 80 dintre accidentele vasculare cerebrale (AVC). Un AVC ischemic este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina dintr-o anumita zona a creierului.
Recunoasterea semnelor unui AVC si instituirea tratamentului tratamentului AVC-ului ischemic de urgenta, ca si recuperarea medicala pot asigura pacientilor o calitate a vietii foarte buna.

In consecinta, tratamentul avc-ului se va efectua numai in spital, sub stricta supraveghere a medicului. Pacientului i se pot da medicamente care vor ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange. Dar, se va trece si la tromboliza intra-arteriala care este o procedura care presupune inserarea unui cateter. Atentie! In cazul unui avc hemoragic tratamentul este de natura chirurgicala. 

De asemenea, dupa ce un pacient a avut un AVC ischemic tratamentul va dura toata viata. De multe ori terapia medicamentoasa in cazul unui astfel de pacient poate suferi modificari. De asemenea este necesara recuperarea medicala dupa un AVC. 

Etichete: avc tratament, tratament avc ischemic, avc hemoragic tratament

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Ana Maria spune:

    Bună ziua. As vrea sa știu dacă în România sunt clinici unde se fac aceste tratamente experimentale pentru pacienți cu AVC. Mulțumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.