Educatie in scoli pentru reducerea afectiunilor bronho-pulmonare

Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in RomaniaPresedintele Societatii Romane de Pneumologie, Mircea Mihaltan a adeclarat joi, 4 decembrie, ca strategia de control a tutunului trebuie sa fie una coerenta, legislatia din acest domeniu trebuie refacuta, iar educatia in scoli, gradinite si facultati in privinta consumului de tutun trebuie sa fie dezvoltata.

Aceste masuri ar putea ajuta la scaderea incidentei si a prevalentei afectiunilor bronho-pulmonare.

„Pentru reducerea incidentei si prevalentei acestei afectiuni ar trebui in primul rand ca Strategia de control al tutunului sa fie extrem de coerenta, lucru care nu se intampla la noi in tara. Aici trebuie regrupata si refacuta legislatia antitabac, de asemenea sa ne aliniem la ultimele directive ale UE, inclusiv la pachetul generic. Sa nu uitam nuantele educative care trebuie facute coerent in cadrul unui program in gradinite si scoli si la corpul universitar si la nivel de studenti. Al doilea element important este existenta unui program pentru pacientul de BPOC (Bronhopneumonie Obstructiva Cronica) in care activitatile societatii care sunt organizate anual pe mai multe planuri, inclusiv campaniile de spirometrie, sa permita un acces crescut al acestui bolnav la terapii multiple si algoritmuri terapeutice importante”, a afirmat joi Mircea Mihaltan cu prilejul unui forum privind BPOC, citat de Agerpres.

Conform acestuia, informatia la nivelul medicului practician ar trebui reactualizata, intrucat in Romania paleta terapeutica se imbogateste de la un an la altul si in felul acesta medicii trebuie sa fie la zi cu toate aceste tipuri de terapii existente.

„Medicul de familie este o veriga destul de importanta pentru ca el inchide un cerc in care penduleaza de obicei bolnavul cu BPOC — intre medicul specialist, medicul internist, uneori si medicul de familie. El are misiunea de a supraveghea modul de administrare a terapiei, complianta la tratament si de sesiza orice schimbare care se produce din punctul de vedere al calitatii vietii sau a functiei respiratorii la un astfel de pacient”, a mai sustinut medicul pneumolog.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.