Dentistul, o raritate in scoala si la sat

carii-dentareStiai ca…
• in Romania sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private si doar 1.500 de cabinete publice?
• doar 8% dintre cabinete se afla in mediul rural, in conditiile in care 80% din populatia Romaniei are probleme stomatologice?
• 16 judete au mai putin de 5 cabinete scolare, iar media nationala este de 1 cabinet la 7.000 de elevi?

In Romania se inchid, in medie, 4 cabinete stomatologice scolare pe an. Asa s-a ajuns in situatia in care cei peste 3 milioane de elevi impart, potrivit Institutului National de Statistica, 431 de cabinete scolare. Totul se intampla in conditiile in care 70% dintre copiii de peste 12 ani au carii, iar mai bine de 90% dintre ei ajung la stomatolog cu probleme dentare avansate.

Cariile, uneori cu o forma agresiva in cazul celor de biberon, se instaleaza rapid, deseori inainte ca micutul sa implineasca 3 ani. Lasate sa evolueze, ajung la abcese puternice, cu dureri insuportabile. Copiii devin irascibili, iar tratamentul cu antibiotic este obligatoriu. De aceea, noi incercam sa ii responsabilizam pe parinti. Odata ce primesc explicatiile necesare, jumatate din drum este parcurs, iar urmatoarea vizita preventiva, indicata o data la 6 luni, devine tot mai probabila. Astfel, putem aplica si un tratament ortodontic din timp, in crestere, spune Ionut Leahu, medic stomatolog.

Lipsa unor programe de preventie sustinute cu fonduri de stat face ca 11% din populatia Romaniei sa nu aiba acces la tratamentele necesare din cauza banilor. In acelasi timp, in mediul rural, s-a ajuns in situatia in care 28 de localitati impart un singur cabinet stomatologic. Se intampla in judetul Vaslui, acolo unde, dintre cele 77 de cabinete stomatologice existente, 74 sunt in orase.

Educatia medicala ar trebui sa fie un element obligatoriu la nivelul fiecarei unitati de invatamant. Efectele disparitiei medicinei scolare dupa 1989 se vad acum cand, din lipsa unor programe de educatie medicala ori de preventie, generatii dupa generatii ignora, in primul rand din nestiinta, bunul cel mai de pret: sanatatea. Preventia este mai putin costisitoare decat tratamentul unei boli. O noua legislatie in domeniul medicinei scolare ar trebui sa faca parte din strategia Ministerului Sanatatii si a comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei, sustine Cristian Hotoboc, Presedinte PALMED & Presedinte Alianta Pentru Sanatate din Romania .

Programul National de preventie si profilaxie orala ramane un deziderat despre care se discuta de mai bine de 3 ani. La nivel european, 7 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, printre care si Romania, nu au nici programe nationale de preventie, nici o alta forma profilactica, inclusa in startegia de sanatate. Bulgaria, Finlanda si Marea Britanie sunt in curs de implementare a unui program, dupa un studiu al sanatatii orale la nivel national.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.