Cum recunoastem si tratam atacurile de panica la copii

gasirea-persoanelor-disparuteAtacurile de panica provoaca modificari vizibile in comportamentul copiilor de aceea e foarte important sa cunoastem semnele principale si sa cerem ajutorul unui specialist pentru a le preveni. Statisticile arata ca doar 1 din 3 copii cu atacuri de panica primeste tratament. Parintii trebuie sa stie ca tratamentul adecvat poate reduce pana la 90% din manifestarile atacurilor de panica.

Cum recunoastem un copil cu atacuri de panica

Conform psihologului Raluca Nica exista cateva semnalmente fizice si de comportament care pot fi recunoscute intr-un atac de panica:

  • Copilul este speriat, infricosat de situatia in care se afla
  • Obiectele de care ii este teama i se par ireale
  • In fata unui atac de panica, inima ii bate foarte tare
  • Copilul transpira, ameteste
  • Poate avea senzatia ca se sufoca
  • Poate avea frisoane, tremuraturi sau senzatie de amorteala

Cum il putem ajuta

Primul pas in sprijinirea copilului este intelegerea de catre parinti a nevoilor copilului care sufera de aceasta afectiune.

Este important sa vorbiti deschis cu el despre simptome, despre felul in care este afectat de aceste atacuri de panica.

Foarte important este sa cereti ajutorul unui specialist de vreme ce aceasta afectiune poate sa fie tratata cu succes cu cat se intervine mai repede.

Cum pot fi afectati copiii care nu beneficiaza de tratament

Netratate, atacurile de panica pot creste riscul de a dezvolta alte afectiuni la nivel psihologic.

Cazurile severe de atacuri de panica pot afecta direct dezvoltarea copilului si procesul de invatare.

In acelasi timp, teama de a avea un atac de panica poate determina copilul sa refuze sa mearga la scoala sau sa interactioneze in societate.

Copiii pot intampina dificultati in a se concentra la rezolvarea temelor pentru acasa sau in alte activitati.

Studiile arata ca un copil care sufere atacuri de panica poate fi mai predispus sa consume alcool sau substante.

 Agorafobia – un risc la copiii cu atacuri de panica

Un copil cu atacuri de panica netratat poate dezvolta agorafobia care se manifesta printr-o anxietate ridicata in momentul in care copilul trebuie sa plece de acasa, sa se afle in spatii publice sau sa calatoreasca singur.

Copiii care au atacuri de panica pot dezvolta agorafobia tocmai pentru ca se tem ca vor face un atac de panica in spatiile publice.

Psihologul Raluca Nica a vorbit despre anxietate si atacurile de panica la copii si adolescenti in cadrul Conferintei „Medicul de Familie – Practician si Manager”, 12 decembrie 2013.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

8 de intrebari si raspunsuri

  • Koncz Maria spune:

    Am fetita de 7 ani jumate si de o saptamana a inceput ca atacurile de panica .Am fost de 2 ori la urgenta cu ea,eu nestiind ce avea.Cum putem rezolva problema?Mentionez ca eu eu cred ca de la soarele puternic a speriat-o.Fiind la strand s-a ars de la soare pe spate.I-a intrat în cap frica asta.

  • anisoara bunescu spune:

    Si eu am un baiat 12 ani cu atac de panica….mi-ar face placere sa comunicam

  • Caratana spune:

    Copilul meu de 10 ani ii este frica sa mearga la scoala se sufoca cand ajunge acolo nu vrea sa se joace cu copii.A fost si la psihologul scolii si nu sa rezolvat nimic.Ce pot face?

  • Cojocaru Violeta spune:

    Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat . Copilul meu de 11 ani si jumatate de cateva zile face atacuri de panica in general seara. II este frica de moarte. Spune ca nu vrea ca ea sa moara si nici cei dragi ei. Nu intelege de ce Dumnezeu nu ne-a facut nemuritori. Eu am incercat sa-i explic anumite aspecte, sa-i distrag atentia de la gandurile ei iar raspunsul ei a fost ca sunt prea buna cu ea si cand o sa mor o sai fie mai greu fara mine daca sunt asa buna cu ea.Eu am 49 ani si I-am spus ca mai am mult de trait dar degeaba. Simptomele ei sunt:incepe sa tremure spune ca ii este frig,nod in gat si palpitatii.Mentionez ca nu am avut nici un deces in familie. Ea isi petrece mai mult timp pe calculator dar mentionez ca nu se joaca jocuri periculoase. Cei drept sta singura acasa acum cat este in vacanta si plicisinduse se joaca cu un coleg un joc online. Astept un raspuns. Va multumesc!

    • ana spune:

      Buna Violeta!
      As dori sa stiu daca s au rezolvat atacurile de panica ale copilului si in ce mod? Si fetita mea se confrunta cu atacuri de panica si stari de anxietate.
      Multumesc!

      • Diana spune:

        Buna Eu Am 33de Ani de zile mă confrunt cu atac de panica nu este o boala ,nu se vindeca dar se controlează ,Eu iau B12 și ceai de Musetel

    • Diana spune:

      Așa am și eu cadeam jos eram dusa la urgenta iar medici au spus nu e o boala e o frica un atac de panica ce nu exista tratament tu că persoana trebuie sa te controlezi și să iei vitamine eu iau Calciu, magneziu,B13asa țin sub control și mă controlez.

      • Diana spune:

        B12 mă scuzati

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.