Campanie de depistare a cifoscoliozei la elevii din Alba Iulia

Mai mult de 2.300 de elevi din ciclul gimnazial de la scolile generale din Alba Iulia vor beneficia de controale de specialitate pentru depistarea cifoscoliozei, o afectiune a coloanei vertebrale. Acest demers face parte din “Campania de depistare precoce si diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de varsta scolara din Alba Iulia”, proiect sustinut de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis si Rotary Club Alba Iulia.

Proiectul care urmareste depistarea si diagnosticarea precoce a cifoscoliozei in randul elevilor de gimnaziu se va desfasura cu ajutorul voluntar al specialistilor, atat kinetoterapeuti, cat si medici ortopezi, care vor aduna in timpul campaniei aproximativ 200 de ore de evaluare, diagnosticare si prescriptie.

La finalul campaniei va fi realizat un raport complet, ce va fi trimis Ministerului Sanatatii, astfel incat sa fie pusa baza unui posibil program national pentru prevenirea si combaterea afectiunilor coloanei vertebrale, a precizat presedintele Rotary Club Alba Iuliua Civitas Solis, Valentin Fracea.

Ce este cifoscolioza si cum se manifesta?

Scolioza este o modificare nefireasca a curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, indeosebi in regiunea lombara, in plan frontal, sub forma literei C. Ulterior apare o modificare in zona urmatoare, sub forma literei S. Scolioza apare in special in perioada copilariei sau in adolescenta si este asociata cu dureri sau spasm muscular, alte afectiuni ale muschilor sau nervoase, precum si cu inegalitatea picioarelor.

Cifozele sunt modificari anormale ale coloanei vertebrale in planul vertical si se manifesta prin curburi exagerate ale acesteia.

Cifoscolioza se defineste drept o deviatie dubla a coloanei vertebrale, manifestata printr-o convexitate posterioara si o curbura laterala. Daca aceste afectiuni ale coloanei vertebrale raman netratate, pot fi definitive si vor determina dureri de spate in momentul in care persoanele afectate vor incerca sa adopte o pozitie a spatelui corecta.

Principalele simptome ale cifoscoliozei la copii sunt:
Postura este gresita si putin nefireasca. Copilul sta aplecat inainte, de exemplu.
Isi fac aparitia durerile de spate, dar slabe ca intesitate.
Coloana vertebrala are o anumita rigiditate.
Copilul este mai tot timpul obosit.

Medicii spun ca tratamentul cifoscoliozele depinde de cauza care a determinat aparitia afectiuni. De exemplu, adolescentul fiind in crestere exista posibilitatea ca medicul sa recomande purtarea unui corset. Cu ajutorul lui se poate preveni progresia bolii. Operatia este rar recomandata, numai atunci cand alte metode nu au dat niciun rezultat. De exemplu, atunci cand apar paraliziile, sau cand boala se afla intr-un stadiu avansat si calitatea vietii pacientului este grav afectata.

Sursa stire: Agerpres

Etichete: cifoscolioza la elevi, cifoscolioza la copii, cifoscolioza simptome, cifoscolioza tratament

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.