„Anual, in Romania mor 42.000 de oameni din cauza fumatului”



FUMAT-NOUJoi, 8 septembrie, la Palatul Cotroceni a avut loc conferinta „2035 – Prima generatie fara tutun a Romaniei” la care Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a avut o luare ferma de pozitie.
„Am locuit mult timp la Viena si am calatorit foarte des cu avionul, saptamanal o buna perioada. Mi-a fost foarte teama de mersul cu avionul, mi-a fost teama ca s-ar putea intampla ceva. Anual, in Romania mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta inseamna cam 200 de avioane prabusite”, a declarat ministrul Sanatatii citat de Agerpres.

Vlad Voiculescu a vorbit si despre experienta sa personala privind fumatul.

„Ma bucur sa am ambii parinti inca in viata. Ambii mei parinti fumeaza de la 20 de ani. Mama este invatatoare, tatal a fost sportiv de perfomanta, a fost inotator de performanta. Tatal meu a facut primul infarct inainte de varsta de 40 de ani si a suferit un dublu by-pass acum mai putin de sase luni. Inca este in perioada de recuperare si ma bucur sa il avem asa cum a fost inainte. Capacitatea lui pulmonara este undeva la 50%. Capacitatea pulmonara a mamei mele este, de asemenea, sub 50%. Repet, au inceput sa fumeze la 20 de ani”, a adaugat ministrul la conferinta de joi.

De asemenea, s-a reamintit ca „in Romania principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, tumorile maligne si complicatiile respiratorii”.

„Efectele fumatului nu se vad imediat, ci dupa 15 — 20 de ani cateodata, de aceea, pe langa incurajarea opritului de fumat, este extrem de importanta prevenirea debutului, mai pe romaneste: ar fi bine ca tinerii sa nu se apuce de fumat. Cifrele, pe mine unul, ma sperie: 5% din copiii de 11 ani au fumat macar o data, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani si 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de varsta, ponderea copiilor care fumeaza constant este de 29%”, a afirmat ministrul, citat tot de Agerpres.

Ministrul Sanatatii a incheiat precizand ca pentru implementarea unei strategii antifumat este nevoie de „un efort sustinut din partea institutiilor statului, a societatii civile si a fiecaruia dintre noi”.

 

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: