5 greseli majore in educatie pe care le fac parintii

greseli-in-educatieDragostea neconditionata si protectia exagerata nu sunt indeajuns pentru sustinerea dezvoltarii normale a copilului. Mai ales daca vorbim de un copil talentat si care isi arata de mic aptitudinile pentru o anumita activitate. Specialistii in parenting subliniaza cateva atitudini ale parintilor, pe de o parte benefice copilului, insa uneori gresite din perspectiva dezvoltarii libere a aptitudinilor sale.

Cum ii oprim pe copii sa devina adulti independenti

Dr. Tim Elmore, citat de forbes.com, autor a peste 25 de carti, multe dintre ele despre dezvoltarea copiilor si rolul parintilor in formarea lor, a precizat cinci greseli mari pe care le fac parintii, uneori in necunostinta de cauza, in educatia copiilor.

Parintii nu ii lasa pe copii sa experimenteze nici un risc

Protejarea copiilor in fata tuturor pericolelor este principalul rol al parintilor. Specialistii considera ca a nu lasa copilul sa experimenteze riscurile minore il izoleaza pe acesta de un comportament normal in fata riscurilor, avand mai tarziu efecte adverse.

Studiile psihologilor din Europa arata ca un copil care nu este lasat sa se joace afara, sa experimenteze “un genunchi julit”, poate sa se confrunte mai tarziu cu diferite fobii. Acestia considera ca e normal ca un copil sa cada de cateva ori pentru a invata ca e normal in viata. Ca adolescent, mai tarziu, trebuie sa invete ca o suferinta intr-o relatie il va invata cum trebuie sa fie o relatie la varsta maturitatii pentru ca ea sa dureze.

Un copil care nu experimenteaza se va confrunta mai tarziu cu o stima de sine scazuta in fata persoanelor cu spirit de lider.

Copilul este salvat prea repede

Parintii care le rezolva ei problemele cu care copiii se confrunta, intervin in dezvoltarea normala a abilitatilor copiilor de a se descurca singuri in diferite situatii. Din cauza asistentei continue a parintilor, un copil se va obisnui cu timpul ca intotdeauna va fi cineva in spatele sau care il va salva din situatiile mai dificile.

Parintii se entuziasmeaza din lucruri minore

Chiar daca suportul parintilor este foarte important, specialistii considera ca un copil care va fi laudat mereu de parinti pentru activitati minore va intampina mai tarziu dificultati de perceptie personala.

Atunci cand pentru aceleasi activitati cineva din afara familiei nu se arata atat de entuziasmat, copilul va incepe sa puna la indoiala obiectivitatea parintilor. Exista riscul ca un copil laudat fara motive intemeiate sa invete sa triseze, sa minta si sa exagereze pentru a evita situatiile dificile.

Inteligenta este gresit inteleasa drept maturitate

Una dintre greselile pe care le fac parintii este ca, de multe ori, considera inteligenta ca forma de a masura maturitatea copilului.
Un copil inteligent este considerat de parinti pregatit pentru viata, ceea ce este gresit. Daca un copil este talentat intr-o anumita directie, nu inseamna ca are acest dar in toate aspectele si activitatile ulterioare.

Vina ne impiedica sa ne educam corect copilul

Multi parinti gresesc in educatie atunci cand nu vor sa isi intristeze copiii prin interzicerea unei activitati. Specialistii avertizeaza ca un copil dezamagit in momentul in care un parinte ii spune “nu!” se va dezvolta mult mai bine decat un copil alintat mereu.

In acelasi timp, specialistii avertizeaza ca un copil nu trebuie recompensat pentru niste rezultate bune cu lucruri materiale. Este prima greseala a parintilor prin care copilul nu va mai face diferenta intre dragoste neconditionata, motivatie intrinseca si activitate cu un anumit scop material.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.