10 forme de a-i arata dragostea copilului la care nu te-ai gandit

parinti-autoritariChiar daca fiecare parinte crede ca isi educa cel mai bine copilul fara sfatul prietenilor sau al specialistilor, exista situatii in care fiecare parinte se simte depasit de situatie sau nu stie cum sa reactioneze. Atunci cand vine vorba de dovezile de dragoste, multi parinti gresesc oferindu-le copiilor cadouri sub forma de jucarii, haine, tablete ca forma de recompensa sau ca dovezi de iubire. Parintii trebuie sa stie ca un cuvant bun spus la locul potrivit, comunicarea si sustinerea nelimitata a copilului in activitatile pe care le face au un impact mult mai mare in formarea si educatia acestuia.

In acest sens, Academia Americana de Pediatrie va ofera 10 sfaturi prin care puteti sa le dovediti copiilor dragostea voastra fara a implica recompense materiale.

1.Folositi foarte multe cuvinte pozitive si de incurajare fata de copii. Evitati sa folositi sarcasmul sau cuvintele care ar putea sa-i raneasca prin simple glume. Uneori copiii nu inteleg cuvintele cu dublu inteles sau ironiile parintilor. Astfel de cuvinte ii pot face pe copii sa se inchida in ei si sa nu mai continue dialogul.

2.Fiti un exemplu pentru copii in legaturile pe care le stabiliti cu alte persoane sau in dialogurile pe care le aveti. Invatati-i pe copii sa fie solidari, prietenosi si sa iubeasca sa fie inconjurati de oameni in care pot avea incredere.

3.Raspundeti promt la nevoile fizice si emotionale ale copiilor. Chiar daca uneori vi se pare ca doar se alinta, copiii au nevoie sa stie ca le ascultati grijile si sunteti alaturi de ei.

4.Atunci cand copilul vostru este suparat, posomorat imbratisati-l sau aratati-i semne de afectiune. Evitati sa-l intrebati care este cauza tristetii. Pentru copii, problemele minore ale noastre pot sa fie adevarate motive de tristete.

5.Folositi forme de educare care sa nu implice violenta fizica. Un copil trebuie sa invete de mic ce are voie si ce nu daca ii explicati aceste reguli. Daca un copil va fi incurajat de mic sa incalce regulile chiar si cele mai mici, la varsta adolescentei va fi mult mai greu sa stabiliti reguli mult mai importante.

6.Jucati jocuri in familie indiferent cat de ocupata este ziua de munca. Un copil care isi petrece mai mult timp in familie va avea mai multa incredere de a va povesti ceea ce il framanta. Mai tarziu, acest fapt poate fi un real castig pentru a sti care este anturajul copiilor.

7.Luati masa in familie in fiecare seara. Chiar daca in timpul zilei fiecare membru al familiei are programul sau la scoala sau la serviciu, seara trebuie sa fie timpul acordat familiei. Un copil care ia masa in familie va avea si o alimentatie mai sanatoasa atata vreme cat si parintii urmeaza un regim alimentar sanatos.

8.Ganditi-va sa va luati un animal de casa. Dragostea pentru animale ii face pe copii mai sensibili si ii responsabilizeaza totodata atunci cand vine vorba de ingrijirea si cresterea acestora.

9.Incurajati copiii sa-si dezvolte cat mai multe abilitati. Fiecare copil va incerca la un moment dat un instrument muzical, un sport care poate nu ii va placea mai tarziu sau la care nu va putea sa faca performanta. Incurajati-l sa-si gaseasca activitatea care ii place cel mai mult si la care poate sa aiba totodata rezultate bune.

10.Unul din cele mai importante daruri ale parintilor este sa-si ajute copiii in dezvoltarea increderii in sine. Sustineti-l in tot ce face, ajutati-l sa-si gaseasca punctele forte si fiti langa el atunci cand are un rezultat mai prost. Atunci are cel mai mare nevoie de suportul celor apropiati.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.